Számos emblematikus épület és szobor alkotja Budapest látképét, mint az Országház, a Vajdahunyad vára vagy éppen a Budai Vár együttese. Az egyik ilyen jelentős látványosságot, a Gellért-hegyet ékesítő Szabadság-szobrot azonban július óta már csak lefedve, korlátok között láthatjuk. Most azonban a Yettel egy fergeteges drónshow keretében egy rövid időre kiszabadítja az emlékművet a fogságából.

A megfigyelésre legalkalmasabb helyszín a Fővám tér, ahol zenei kísérettel lehet megtekinteni a különleges égi jelenséget, amelynek már programajánlója is van.

Ha netán olyan időjárás lenne, mint a napokban, akkor az eseményt október 13-án rendezik meg. 

Sörnyitónak is hívja a fővárosi népnyelvA Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik jelképe. Az emlékmű 14 méteres, talapzatával 40 méter magasra emelkedik hegy 235 méteres csúcsa fölé. A Citadella délkeleti bástyájánál álló emlékmű a főváros számos pontjáról jól látható, felemelt kezében pálmaágat, a győzelem és a béke jelképét tartó nőalak, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása. Az eredeti kompozíció hivatalos elnevezése Felszabadulási emlékmű volt, amit a német hadsereget Budapestről kiverő szovjet hadsereg haditettének emlékére állítottak. A szocialista rendszer bukása és a szovjet felszabadítás átértékelése után a szoboregyüttest némileg átalakították, és például a a szobor előterében álló 4 méter magas géppisztolyos szovjet katona szobrát eltávolították, valamint a szobor talapzatán lévő feliratot is megváltoztatták, ezzel új értelmezést adva Budapest nevezetességének. A szabadságot szimbolizáló nőalak a felállítása után hamarosan a város egyik legfontosabb jelképévé vált. Elterjedt beceneve a pesti szlengben a formája miatt a „sörnyitó” lett.

Megújul az egész Citadella

A munka egyik fő célja, hogy a magyarok számára az elnyomás szimbólumaként ismert elzárt Citadellát megnyissák a látogatók előtt, és a megnyitást szó szerint kell érteni, ugyanis a korabeli erőd belsejét mindeddig csupán egyetlen bejáraton lehetett megközelíteni, ezért a falak folytonosságának megszakításával új belépési pontokat alakítottak ki az ágyútorony mellett északi és déli irányban, valamint a Szabadság-szobor mögött. Ezek három irányból is nyitottabbá, jól megközelíthetővé teszik majd a Citadellát.

Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

A Szabadság-szobor mögötti bástyarészen már elkészült a lépcsőszerkezet, és a feljárót szegélyező pengefalra felkerült az első burkolatelem., illetve a falrendszert borító süttői fehér mészköveket és a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörös mészköveket egy speciális réteggel fedték be, hogy tartósak legyenek. A tervekről itt ítunk többet >>>

A Szabadság-szobor talapzatára tervezett kereszttel kapcsolatban Karácsony Gergely, főpolgármester azt mondta, rossz és állandóan kiprovokált vitának tartja, amely semmit nem tesz hozzá, hogy ebben az országban és városban mindenki otthon érezze magát.