Csütörtöki döntésében a Kúria új eljárásra kötelezte az első fokú bíróságot, amely egy vesszőhibára hivatkozva korábban a Lírának adott igazat egy fólia nélkül árusított könyv miatt kiszabott bírság ügyében – olvasható a Telex cikkében.

A Fővárosi Kormányhivatal tavaly júliusban 12 milliós fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra Könyv Zrt.-re, amiért egyik budapesti boltjukban fólia nélkül árulták a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam című könyvet.

A kormányhivatal megítélése szerint a gyermekvédelminek kiadott, melegellenes törvény alapján a szóban forgó könyv „homoszexualitást megjelenítő” műnek számít, ezért csak befóliázva, illetve az ifjúsági könyvektől elkülönítve árulható. 

Az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt

 – írja döntésében a kormányhivatal.

A Líra azonban egy jogszabályban található vesszőhibára hivatkozva megtámadta a hivatal döntését.

A rendelet szövege ugyanis úgy szól, hogy:

minden, a homoszexualitást megjelenítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

Mivel a „csak” szó elé nem tett vesszőt a jogalkotó, így a mondat nem azt jelenti, hogy elkülönítve és zárt csomagolásban kell tartani, hanem azt, hogy ha a könyvet elkülönítve tartják a többitől, akkor kell lefóliázni.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék is így látta a dolgot, mert a Líra javára döntött az ügyben. 

A kormányrendeletet azonban idén májusban módosították, és kiegészítették egy vesszővel. Az ügy ilyen módon került a Kúria elé.

A Kúria a csütörtöki tárgyaláson kimondta, hogy az első fokú bíróság helytelen jogi következtetésre jutott, mert nem vette figyelembe a fóliázást előíró jogszabály célját. A Kúria szerint világos, hogy mi volt a rendelet célja, mivel a szövegben nincs utalás feltételes módra, hiába hiányzik a vessző a szóban forgó résznél.

Idézték továbbá az Alaptörvény azon részét is, miszerint a házasság férfi és nő között valósulhat meg, az anya nő, az apa pedig férfi, és minden gyereknek joga van a születési nemének megfelelő önazonossághoz.

Az alperes kormányhivatal az első fokú ítélet felülvizsgálatát kérte a csütörtöki tárgyaláson. A kormányhivatal jogi képviselője lényegében azzal érvelt, hogy az első fokú bíróság nyelvtani szempontból vizsgálta a kormányrendeletet, holott az indoklás alapján egyértelmű volt a jogalkotó célja.

A kormányhivatal szerint a Kúriának azt is figyelembe kell vennie, hogy a bírság kiszabása óta pontosították a rendelet szövegét, és bekerült az a bizonyos vessző. A kormányhivatal jogi képviselője logikátlannak nevezte azt az értelmezést, miszerint a kérdéses könyveket fóliázás nélkül lehetne árusítani az ifjúsági művek között.

Vége a nagy könyvakcióknak, belenyúl a kormány az árkedvezményekbe

A májusban megjelent rendelet szerint a kormány megszabja, hogy a könyvkiadók mekkora kedvezményt adhatnak újonnan megjelent könyveikre. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnökasszonya szerint a szándék jó volt, de szakmaiatlan. Komolyan felborulhat az egyensúly a szektorban.
Bővebben--->