H. Bence jelenleg is letartóztatásban áll, akár több mint 10 évre is börtönbe kerülhet – írja a 24.hu.

A vádak alapján a magyar üzletember összeesküvést szőtt az amerikai eredetű rádiótávközlési technológia illegális exportjára orosz kormányzati végfelhasználók számára. Ahogy korábban írtuk már, az eszközök Oroszországba csempészése végül meghiúsult, mivel az amerikai vám- és határvédelem visszatartotta a szállítmányt.

A 46 éves férfi már 20 éve él Spanyolországban, és már nem egy sikeres üzletet indított be feleségével. Facebook-oldalán látható képeken James Bond módjára elegáns jachtján, illetve luxus sportautói előtt pózol.

A bűncselekményhez nagy valószínűséggel H. Bence magyar édesanyja is kötődik, mivel korábban a magyar külügy egyik cégének moszkvai irodáját vezette, valamint távközlési eszközök kivitelével is foglalkozott.

F. Margarita a magyar állam egyik cégében, a külügyminisztérium háttérintézményében volt irodavezető, a moszkvai képviseletet Szijjártó Péter külügyminiszterrel nyitotta meg még 2019. december 13-án.

Az amerikai  médiában hozzáférhető nyomozati iratok alapján H. Bence ellen a vád, hogy több társával együtt, harmadik országbéli cégeket bevonva szőtt összeesküvést amerikai eredetű rádiótávközlési technológia engedély nélküli, illegális exportjára orosz kormányzati végfelhasználók számára. 

A hírek szerint a gyanúsított speciális, katonai felhasználású Motorola rádió adó-vevő készülékeket szeretett volna Oroszországba juttatni, nagy valószínűséggel állami megrendelésre. 

Az eszközök rendkívül értékesek az orosz katonai vezetés számára, hiszen legálisan évek óta nem juthatnak hozzá a csúcstechnológiához az embargó miatt.  Az elfogott magyar üzletember az amerikai  szankciók kijátszásával minden bizonnyal súlyosan megsértette az amerikai törvényeket, hiszen az államokban ezt elég komolyan veszik


– mondta Kis-Benedek József nyugalmazott ezredes, egykori magyar hírszerző.

A Blikk megkeresésére a külügyi tárca úgy fogalmazott, F.Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben, csupán a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség  moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban.

A partneriroda 2023 márciusában megszüntetésre került, F. Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal.

Oroszországba a szankciók ellenére is eljutnak dollár- és eurójegyek milliárdjai

Mintegy 2,3 milliárd dollárnyi dollár- és euróbankjegyet szállítottak Oroszországba azóta, hogy az Egyesült Államok és az EU 2022 márciusában az ukrajnai inváziót követően megtiltotta bankjegyeik oda irányuló exportját - derül ki a vámadatokból a Reuters szerint.
Bővebben--->