Pénteken az északi szelet déli váltja fel, és vele együtt forró, szubtrópusi eredetű levegő érkezik fölénk, és ismét többfelé lépi át a hőmérséklet a 35 fokot.

Az ország legmelegebb része a Dél-Alföld (Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében a harmadik fokozatú riasztás van érvényben) mellett a Dél-Dunántúl lesz, ahol a csúcsértékek néhol a 38-39 fokot is elérhetik. Ez azt jelenti, hogy

az 1917-ben mért, 38,2 fokos napi melegrekord is komoly veszélybe kerülhet.

Ezzel el is érjük a  hőség csúcspontját, szombaton ugyanis már egy hidegfront söpri ki a forróságot az ország nagy részéről élénk, erős északias széllel, záporokkal zivatarokkal kísérve. De délkeleten még ezen a napon is 35 fok fölé emelkedik a  hőmérséklet -olvasható az Időkép oldalán.

Az UV-sugárzás extrém erős lesz,

HungaroMetelőrejelzése szerint országszerte eléri, a legtöbb helyen meg is haladja a a 8-as értéket, többfelé 8,3-as értékre is számíthatunk napközben.

Változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést.

Emellettaz ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a nyugati, délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül.

Szombaton a hidegfront hatására nyugaton, északnyugaton és északon már valamelyest mérséklődik a hőség, ezeken a tájakon 28-32 fok ígérkezik, máshol viszont még 33-38 fokot mutathatnak a hőmérők. A hajnal a legtöbb helyen még nem hoz igazi felfrissülést.

Vasárnap a napos időszakokat többfelé zavarhatják gomolyfelhők, és helyenként ezen a napon is kialakulhatnak futó záporok, zivatarok. Élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Mindenhol megszűnik a kibírhatatlan hőség, de még így is 28 és 33 fok között alakul a csúcshőmérséklet - írjaaz Időkép.