Bár az elmúlt 10 évben a támogatási konstrukcióknak köszönhetően megnőtt a haza dióültetvények területe (6 ezerről 9200 hektárt meghaladó), a termésmennyiség nem emelkedett ebben az időszakban. A termésátlagok több esetben nem is érik el a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem, szemben a versenytársak 4-5 tonnás hektáronkénti átlagával – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös sajtóközleménye.

a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), valamint a Szatmári Dióker Kft. által szervezett  dió szakmai napon elhangzottak szerint az ok a sok elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvényekben keresendő. 

Az intenzív művelési területeken szerencsére elérhető a 3 tonnás átlag is. 

A hazai diótermesztés versenyképességének javítása érdekében jelentős fejlesztésekre van szükség az ágazatban, az adott termőhelyhez igazított fajtahasználat mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a tavaszi védekezésre – a gombás, baktériumos betegségek, illetve a különböző kártevők ugyanis komoly gondot okoznak a dióültetvényekben. A hatékony növényvédelem érdekében fontos a jobban kezelhető koronaforma kialakítása, a rendszeres metszés, ami a termőrészek megújulását is folyamatossá teszi.

A magyar dió piaca 2006 és 2019 között meredeken felfelé ívelő pályán volt, azonban ezt követően megtorpant a kereslet.  Magyarország az éves 6450 tonna termeléssel a diótermelő országok rangsorában a harmincadik helyet foglalja el, így a viszonylag kisebb termelők közé sorolható.

A világ diótermesztésében a korábban nettó importőrnek számító  Kína van az első helyen, tekintve, hogy ma már éves szinten mintegy 1,4 millió tonnás termést takarítanak be a távol-keleti országban. A globális diópiacon az elmúlt évihez hasonló termésre van kilátás az idén is, bár a szárazság az ausztrál és a kaliforniai ültetvényeken mintegy 10-15 százalékos terméscsökkenéssel járhat.

A hazai dió kivitele héjas dió és dióbél formájában is folyamatos csökkenést mutat. A héjas dió piaca az elmúlt időszakban átalakult, az apróbb és olcsóbb diót keresik a fogyasztók, ami a  multik terjeszkedésének tudható be. A nagyméretű diókat (34 mm felett) ugyanis nem tudják kis kiszerelésbe csomagolni az áruházak. A magyar fajták azonban jellemzően nagyobb méretűek, nem ritka a 36-40 mm-es méret sem, amit az áruházláncok elsősorban lédig formában tudnak beemelni a kínálatba, a nagybani piacokon pedig 5-10 kilogrammos kiszerelésben értékesíthető.

Ennek a gyümölcsnek jelentősen megnő az ára

Idén várhatóan 150 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be az almából, a termés nem fedezi a hazai szükségletet.
Bővebben--->