Jelenleg több tanulmány is felhívja a figyelmet az Európa szerte pusztító invazív rovarok jelenlétére – írja az Agrotrend.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) még áprilisban publikált védekezési módszereket az erdővel borított területeken. Kiadványukban felhívták a figyelmet arra is, hogy az  invazív rovarok évente több millió hektárnyi erdőt károsítanak meg.

A károk pedig egyre csak fokozódnak az éghajlatváltozással és a nemzetközi kereskedelemmel együtt, megkönnyítve a pusztító rovarok elterjedését.

A legsúlyosabb problémát és a legnagyobb károkat jelenleg a csipkéspoloska okozza. Az aggodalom sajnos nem alaptalan, mivel az Észak-Amerikából származó rovar tömeges megjelenését viszonylag hamar, Nagy-Britanniában,  Szlovákiában és számos más európai országban is hivatalosan igazolták.

Hazánkban rengeteg településen elindult már az irtás, vagy éppen a visszaszorítással kapcsolatos munkák. A  poloskák már ellepték a platánfákat, balkonokat, a száradó ruhákat Miskolc különböző részeit.

Zalaegerszegen is felütötte fejét a kártevő. A városban lemosó permetezésen kívül nem kezelik erős kémiai szerekkel a platánfákat. A gondozók szerint, bár a fák lombozatát károsítják a rovarok, az életére nincsenek veszéllyel.

Veszprém vármegyében is többen jelezték, hogy a csipkéspoloskák megjelentek. Az elmúlt napokban volt, aki a kertjében, más az ablakpárkányán, száradó ruhákon találkozott velük, de az igazi veszélyt az erdőkben jelentik. Bonyhádon még májusban adtak ki közleményt arról, hogy elkezdik a csipkéspoloska elleni permetezést.

Kegyetlen bogár fenyegeti Magyarországot

A japán cserebogár Magyarországon szerencsére még nem jelent meg, de a szomszédos Szlovéniában idén már találtak néhány kifejlett példányt.
Bővebben--->