A munkavállalóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi, az MTI-hez eljuttatott kutatásából.

A tanulmány 188 ország több mint 150 ezer munkavállalójának válaszai alapján készült 2023. október és december között anonim, kérdőíves online kutatás formájában.

Az elemzők megállapították, hogy nemzetközi viszonylatban a legfontosabb tényező egy állás kiválasztásánál:

  • az 51-60 évesek és a legidősebbek is a kollégákkal való jó kapcsolat
  • a 41 és 50 év közöttieknek a munka-magánélet egyensúlya
  • a 40 év alattiak számára a hosszú távú biztonság 
  • a 30 év alattiaknak a karrier és a fejlődés lehetőség
  • a 31-40 éveseknek a munka-magánélet egyensúlya

Kotsis Ádámot, a BCG partnere elmondta, hogy a 2021-ben és 2023-ban is elvégzett felméréseik alapján a munkavállalók fontossági sorrendjében mutatkozó markáns változás egybeesik a mesterséges intelligenciára épülő szoftverek széles körű elterjedésével: 

a munkahely hosszú távú biztonsága a hetedik helyről az elsőre lépett elő.

Nálunk a pénz számít

A globális eredményekkel szemben Magyarországon a válaszadók szerint a munka hosszú távú biztosítottsága a harmadik, a munka-magánélet egyensúlya pedig a második legfontosabb tényező, míg az első helyen a bérezés áll.

A korosztályos bontásból kiderült, hogy egy állás mérlegelésénél a magyarországi 

  • 31 és 60 év közötti munkavállalóknak  egyhangúlag a fizetés a legfontosabb
  • 21-30 éves korosztálynak pedig a munka biztonsága, stabilitása.

Kiemelték, hogy a munka és magánélet egyensúlya az a tényező, amiről a nemzetközi és a magyarországi válaszadók évről évre hasonlóan vélekednek, és amely 2018 óta minden mérésnél - mind hazai, mind globális viszonylatban - a három legfontosabb szempont között szerepelt egy munkahely esetében.

Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR-igazgatója a közleményben megjegyezte, a kiválasztási folyamat minősége is meghatározó egy új jelölt sikeres felvételekor.
A hazai válaszadók 68 és 43 százaléka jelezte, hogy állásinterjú során szerzett negatív benyomás, illetve a toborzási folyamat alatt szerzett rossz tapasztalat miatt biztosan elutasítanak egy állásajánlatot.