A méz egészségre kedvező tulajdonságai köztudomásúak. A mézet ezért sokan nemcsak egyszerű élelmiszerként édesítő hatása miatt vásárolják, hanem az olyan remélt előnyös tulajdonságok miatt is, amelyet például megfázás vagy más egészségügyi probléma esetén a méz fogyasztásától várnának. Éppen ezért lehet visszaélni ezzel, és eltúlozni a méz egészségügyi hatásait annak ellenére, hogy a jogszabályok által megkívánt tudományos bizonyítékok ezeket nem támasztják alá. 

Ezért ha olyan élelmiszerről van szó, amelyet az emberek egészségük védelmében is vásárolnak, akkor különösen lényeges, hogy a laikus fogyasztók tudományosan bizonyított állításokon alapuló, valós tájékoztatásban részesüljenek.

A Pest Vármegyei Főügyészség olyan vállalkozással szemben folytatott ellenőrzést, amely azt állította, hogy az általa árusított manukaméz olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amely folytán alkalmas betegségek gyógyítására is. A vállalkozás webáruházának honlapján például az állította a manukamézről, hogy annak fogyasztása alkalmas immunerősítésre, betegségek megelőzésére, különösen erős baktérium- és vírusölő hatású, és hatásosabb lehet a legerősebb antibiotikumnál is. A manukaméz emésztési zavarok, gyomorfekély, gyomorbélhurut ellenszere, alkalmazható gyulladások ellen, gombás betegségek kezelésére vagy a fogszuvasodás megelőzésére – írják a Pest Vármegyei Főügyészség közleményében. 

A hatályos magyar és uniós jogszabályok szerint élelmiszer kapcsán sem betegséget megelőző, sem azt kezelő tulajdonságot kijelenteni vagy arra utalást tenni nem lehet. Még akkor sem, ha egyébként a termék tényleges hatásával összefüggően a vállalkozás esetleg valamilyen vizsgálatot folytatott.

A fentiek miatt az ügyészségnek lehetősége nyílt fogyasztóvédelmi per (ún. képviseleti kereset) indítására. A törvényi előírások szerint viszont perindítás előtt az érintett vállalkozással egyeztetni kell a jogsértés önkéntes megszüntetése érdekében. Erre tekintettel a Pest Vármegyei Főügyészség perelhárító ügyészi felhívást intézett a vállalkozás felé. Az ügyészi fellépés eredményeként a vállalkozás törölte honlapjaikról a fogyasztókat megtévesztő információkat, így a jogsértések gyors és hatékony megszüntetése révén perindításra már nem kellett, hogy sor kerüljön.