Tovább szűkült az olló a Fidesz és a Tisza Párt között júliusról szeptemberre. A teljes szavazókorú népességben a két párt közötti különbség 11-ről 5 százalékpontra csökkent, a biztos szavazók körében pedig még drasztikusabban, 12-ről 4 százalékpontra.

A HVG megjegyzi, hogy az EP-választások óta minimálisan esett vissza a kormánypártok népszerűsége, július óta pedig lényegében változatlan. Ezzel szemben Magyar Péter pártjának támogatottsága ugyanebben az időszakban 9 százalékponttal nőtt.

Hann Endre, a Medián igazgatója szerint mindez arra mutat rá, hogy a Tisza Párt a korábbi ellenzéki pártok rovására erősödik. Ez pedig olyannyira így van, hogy az eredmények is egyértelműen egy kétpártrendszer kialakulása felé mutatnak: a Tisza Párton kívül ugyanis egyik ellenzéki párt sem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A leglátványosabban a DK esett vissza: a júliusi 9 százalékos támogatottsághoz képest most alig érik el a 3 százalékot.

A Mi Hazánk is magába roskadt: júniusban még képest volt egy madátumot szereznie az EP-be, mostanra viszont már ez sem sikerülne, ugyanis a 7 százalékos támogatottsága 4 százalékra esett vissza.

Ahogy a Telex is bemutatta videóriportjában, Orbán Viktor a kötcsei pikniken, a szokásától eltérően megállt és nyilatkozott a sajtónak, még mielőtt megtartotta volna beszédét. Ekkor kérdezték meg tőle azt is, hogy ki jobb ellenfél: Gyurcsány Ferenc vagy Magyar Péter? A kormányfő erre azt válaszolta: jó lenne, ha ők választhatnának, de ez nem így működik. „Akit a választópolgárok kiállítanak, nekünk azzal kell megvívni.” – mondta.

Magyar Péter belebegtette a fővárosi Fidesz-DK koalíciót

A Tisza Párt frakciója az eddigi főpolgármester-helyetteseket bizonyosan nem szavazza meg, mert a budapesti választók egyértelmű ítéletet mondtak a DK-MSZP politikusok eddigi munkájáról. Emellett semelyik frakcióval sem kötnek koalíciót – írta keddi Facebook-bejegyzésében Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.