Magyarország európai uniós elnöksége során a gazdabarát, válságálló, versenyképes, fenntartható és tudásalapú mezőgazdaság megteremtéséért dolgozik, jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az elnökség július 1-jén indult, és remek lehetőséget kínál arra, hogy az európai agrárpolitikában a gazdálkodók érdekei újra előtérbe lehessenek – írja a Magro.hu.

A magyar  elnökség célja a biztonságos élelmiszer-ellátás és a gazdák versenyképességének fenntartása, valamint ezzel egy időben a fenntarthatóság biztosítása is. Az agrártárca szeptember elején több mint 150 ülést tervez, amelyből 5 formális és egy fővárosban tartott informális lesz. 

A Mezőgazdasági Különbizottság (Special Committee on Agriculture) tagjai 11, míg a szakértői szintű munkacsoportok 136 alkalommal fognak tanácskozni

 – sorolta a miniszter a jövő feladatait.

Nagy István hangsúlyozta az élelmezésbiztonság és az  EU stratégiai autonómiájának fontosságát, kiemelve, hogy a válságálló mezőgazdaság és élelmiszeripar képes megbirkózni a kihívásokkal. Emellett a jövőbeli EU-bővítés és nemzetközi kereskedelmi megállapodások hatását is vizsgálni fogják a versenyképesség és az élelmezési rendszer biztonsága érdekében.

A tárcavezető kulcsfontosságúnak tartja a tudásalapú és innovatív mezőgazdaság fejlesztését. A fenntartható  mezőgazdaság és erdőgazdálkodás fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség, valamint a természet védelmében és ezen keresztül teremtett világ értékeinek megőrzésében, így eszmecserét folytatnak arról is, hogy a KAP hogyan járul hozzá ezen célok eléréshez.

Robotizált sertésvágás, drónos tőszámlálás – gyökeresen átalakul a konzervatív mezőgazdaság

Precíziós tőszámlálás drónnal, baromfi súlybecslés kamerával, burgonyabogár szedő robot, méhhang-elemzés, robotizált sertésvágás és képi felismerésen alapuló gombaszüretelés. Íme néhány hazai innovációs kutatás és projekt a közelmúltból. Piaci sikerük azon múlik, hogy termékeikkel képesek-e csökkenteni a gazdálkodók költségeit – hangsúlyozta az Economx érdeklődésére Dr. Alexy Márta, az ELTE Informatikai Karának egyetemi docense.
Bővebben--->