Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még június közepén nyújtotta be egy törvényjavaslat-csomag részeként azt a javaslatot, amely a köznevelési törvény módosításával egységes szabályozást hozott létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.

A tervezet a mobiltelefonokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet".

A szeptember 1-én hatályba lépett módosítás értelmében használatában korlátozott tárgynak minősülnek az iskolákban a telekommunikációs eszközök, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök.

Ezek az eszközök bevihetők az intézménybe, azonban a tanulóknak a tanítási nap kezdetén az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adniuk őket.

Így látják a helyzetet a pedagógusok

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a mobiltelefon-korlátozásról szóló rendeletet egyelőre nem lehet az iskolákban betartatni, mert az intézmények házirendjében kell rögzíteni a részleteket, ehhez pedig szükség van az intézmény vezetőkre, a szülői munkaközösségekre és a diákönkormányzatokra is, akik aláírásukkal szignálják a házirendet, és ezt még a tankerületeknek is jóvá kell majd hagyni.

A szakszervezeti vezető szerint GDPR szempontból az lenne a legoptimálisabb, ha létezne egy úgynevezett telefon jelenléti ív, ami tartalmazná a készülék adatait, hogy védve legyenek a pedagógusok vagy a nevelést oktatást segítő kollégák. Ezen a telefon jelenléti íven szerepelhetne a telefon típusa, hogy sérült-e a készülék, illetve a telefon leadásának és visszaadásának időpontja.

A szakszervezeti vezető az Economx-nak arról is beszélt, hogy

a legoptimálisabb az lenne, ha a gyermekek kikapcsolt állapotban a saját táskájukban tarthatnák a készüléket a tanítás ideje alatt.

Ezt gondolják a szülők

Az Index egy általános iskola tanévnyitójára érkezőket kérdezett az új szabályozásról. Az egyik szülő arról beszélt, hogy megosztónak gondolja az intézkedést, véleménye szerint meggondolatlan döntést hoztak ezzel kapcsolatban, máshogy kellett volna szabályozni ezt a kérdést. Egy másik szülő ezzel egyetértve azt mondta, hogy butaságnak tartja az új szabályt, mert ma már mindenki a digitális eszközök használatával nő fel, így ha valaki az iskolában nem tanulja meg ezt helyesen elsajátítani, az baj.

Voltak azonban olyan szülők, akik úgy vélekedtek, hogy támogatandó a döntés, mert vannak olyan gyerekek, akik órán is telefonoznak, az iskola pedig tudja értesíteni őket, ha bármi történik a gyerekkel. Arra is rávilágítottak, hogy nem baj, ha a gyerekek a szünetben nem a telefont nyomkodják, hanem például egymással beszélgetnek, hogy ezt ne óra alatt tegyék meg.

Olvasónktól kaptunk olyan jelzést, amely alapján egy budapesti iskolában a szülőkkel egy olyan nyilatkozatot íratnak alá, amellyel tudomásul veszik, hogy az esetlegesen felmerülő anyagi károkkal kapcsolatban (például eszköz elvesztése, megrongálódása) az intézmény nem vállal felelősséget.

Az nem világos, hogy mi történik akkor, ha egy szülő nem hajlandó aláírni ezt a nyilatkozatot.

Olaszország is a tiltás mellett döntött

Tilos a mobiltelefon használata az általános iskolákban az idei tanévtől kezdve Olaszországban, amit a megkérdezettek 83 százaléka támogat egy hétfőn közzétett felmérés szerint. A SkyTG24 hírtelevízió készítette felmérés szerint a rendelkezést az olaszoknak 13 százaléka nem helyesli, a többiek nem mondtak véleményt a kérdésben.

A számok azt mutatják, hogy a jobboldali szavazók körében népszerűbbnek számít a tiltás, mint a balközépre voksolók között.

A mobiltelefonok kitiltásáról Giuseppe Valditara oktatási miniszter még júliusban döntött. Idén szeptembertől az óvodákban, valamint az általános iskolák első öt osztályában nem engedélyezett, hogy a diákok mobiltelefont használjanak még oktatási vagy tanulási célból sem. Táblagépeket, számítógépeket és más technológiai eszközöket tanári felügyelettel használhatnak.