A protokoll értelmében szeptember 26-án átadták a munkaterületet a mohácsi Duna-híd és a csatlakozó úthálózat építését célzó projektben a kivitelező részére – írja a magyarepitok.hu.

A 756 méter hosszúságú híd az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében  Mohács és Újmohács között, hazánk legdélebbi Duna-hídjaként fog megépülni. 

A fejlesztés ezen kívül tartalmazza a 28,8 kilométernyi hosszúságú főút és az ehhez tartozó 13 vasbeton híd, kerékpáros aluljáró és keretműtárgy kiépítését is az 51-es számú főút és az M6-os autópálya között.

Az alföldi oldalon egy közel 20 km-es kétsávos utat építenek, a dunántúli oldalon pedig egy 8,5 km hosszúságú négysávos út jön létre.

A munkaterület átadásának előzményeként a vállalkozási szerződés augusztus 30-án lépett hatályba a minisztérium és a kivitelező között. A csütörtöki esemény egy protokolláris folyamat része volt, azonban még nem egyenértékű a munkakezdési engedéllyel.

Az  engedély kiadása október közepén várható a már rendelkezésre álló munkaterületeken. Elsőként a régészeti munkálatok, lőszermentesítés és területelőkészítés kezdődik meg még az idei évben. A nagy volumenű kivitelezés várhatóan jövő év elején fog megkezdődni.

A SPECIÁLTERV Kft. generáltervezésében (a teljesítésbe bevont főbb alvállalkozók a FŐMTERV Zrt. és az UVATERV Zrt. voltak) előkészített projektben három darab azonos szerkezeti rendszerű, de különböző támaszközű hídból álló átjáró jön létre a  Duna felett. Az alsópályás acél ívhidak hálós elrendezésű függesztőrudakkal épülnek meg.

Újabb zenélő utat adtak át: tippeljen, melyik slágert játssza?

A harmadik zenélő utat eredetileg Nógrádban építették volna meg, azonban végül Hevesben, a 21-es főút Hatvan és Lőrinci közötti szakaszán valósult meg.
Bővebben--->