18 év után kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely. Lemondási nyilatkozatát hivatalosan is eljuttatta a II. kerületi MSZP-csoporthoz. Az Indexnek az egyébként újraválasztott kerületvezető azt mondta, sohasem rejtette véka alá azt a véleményét, hogy az önkormányzati munkában nincs helye a pártpolitikának.

Őrsi Gergely azt ígéri, távozása után is megőrzi a baloldali értékeket, azaz továbbra is követi a szolidáris második kerület vezetési irányvonalát. 

2019 óta, amióta polgármester vagyok, nem írtam le pártnevet, nem politizáltam pártpolitikusként. Az elveim és a korábban vallott értékeim megmaradnak

– jelentette ki Őrsi Gergely.

Régóta tudták, hogy ezt tervezi, így nem is marasztalták.

Arra a kérdésre, hogy vajon függetlenként könnyebb-e konszenzust találni a többi képviselővel a testületi munka során, azt válaszolta, hogy eddig is megvolt egyfajta lokálpatrióta összhang, ami az őt támogató frakciószövetségben mutatkozott meg, azaz külön MSZP-frakció 2019 óta nem volt.

Azt azonban hangsúlyozta, hogy kilépése nem a párt elleni demonstratív kritika.

Az MSZP-nek három regnáló polgármestere maradt Budapesten októberig, utána pedig már csak kettő, Gajda Péter Kispesten és Tóth József a XIII. kerületben.