Idén május 21. volt a  személyijövedelemadó-bevallás határideje. Azonban a kifizetett szja-ról nemcsak a magánszemélyeknek, hanem az őt foglalkoztatónak is bevallási kötelezettsége van. 

Mindazonáltal csak a jövő év elején töltik fel az erről szóló adatokat az e-SZJA portálra, amiből kiderül, hogy valóban bevallotta-e a bér kifizetését a munkadó és megfizette-e a levont járulékot, illetve a munkáltatói adókat. Ebből következően gyakran felmerül a kérdés:

mi a teendője a munkavállalónak, ha a nettó munkabérét kifizették, de a munkáltató nem állított ki igazolást erről. 

Abban az esetben, ha a készhez kapott fizetés a munkaviszonyra tekintettel megszerzett jövedelemnek minősül és nem egyéb jövedelemnek, a magánszemélynek igazolás hiányában is be kell vallania a jövedelmét, illetve ki kell egészíteni a bevallási tervezetet – írja az Adózóna.

Ezt teheti, ha kétséges az igazolás 

Igazolás hiányában a bruttó jövedelmet és az abból levont szja-előleg összegét kell az adóbevallásban feltüntetni és nem csupán a nettó kifizetés összegét.  A bruttó jövedelem és a levont adó normál munkabérnél kiszámolható, ha a nettó jövedelmet 85 százaléknak tekintjük.

Azt, hogy a magánszemély biztosítottként bejelentésre került a Magyarország.hu honlapon a „Biztosítotti jogviszony lekérdezés” menüpontban ellenőrizhető.

A magánszemély saját bevallással nem tudja rendezni munkavállalót terhelő, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot. Annak bevallására és megfizetésére csak a munkáltató jogosult, miután azt levonta a magánszemélytől. 

Abban az esetben, ha a munkavállaló azt tapasztalja, hogy a biztosítotti bejelentése nem történt meg, akkor vegye fel a kapcsolatot a volt munkaadóval, hogy orvosolják a tévedést. Sikertelen egyeztetés után a magánszemély bejelentést tehet az adóhatóságnál, vagy a NEAK-nál, ahol kérheti a jogviszony ellenőrzését.