Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, akik 13 terméknél állapítottak meg jelölési problémát, ugyanakkor biztonsági és élelmiszerminőségi hiba nem merült fel – közölte az MTI-vel a Nébih.

A tesztben szereplő termékek mindegyike

  • a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott minimum 25 százalék májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott;
  • a termékek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt;
  • a tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmát ellenőrizték. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak.

A májkrémek közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak.

Főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek szabálytalanságokat. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg.

A feltárt hibák miatt hatósági eljárás indult az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben, a Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke mintegy 650 ezer forint. A részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.