A harmadfokú figyelmeztetés 2024. július 7-e éjféltől 2024. július 12-e 24 óráig van hatályban. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet olvasható A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében. 

A szabadtéren dolgozók, illetve pihenők vagy szórakozók számára az ajánlott öltözet a bő, szellőző ruházat. Emellett elengedhetetlen, hogy naptejjel védjék a bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében pedig ajánlott a napellenzős sapka, illetve kalap használata.

A szabadban végzett intenzív  fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás akár hőgutát is okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5 Celsius-fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. 

Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is felléphet. Ez elsősorban a fiatal felnőtteken észlelhető, akik a rossz közérzet ellenére sem hagyják abba a sportolást.

Amennyiben mégis futni, kerékpározni szeretne valaki a kánikulában, ajánlott inkább a reggeli időszakra tennie az edzést. Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját. katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája is, amelyeket bárki igénybe vehet.

Aki a szabadságát a vízparton tervezi eltölteni, a déli órákban kerülje a napozást, hűtse le magát mielőtt a vízbe menne, illetve semmiképpen ne ugorjon felhevült testtel a vízbe.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

A gyermekeket,  háziállatokat egy percre sem szabad a parkoló autóban hagyni! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. 

Amennyiben napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata is, jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt akkor sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

Most figyeljen: visszahívnak egy fájdalomcsillapítót

A forgalmazó egy vizsgálat után maga döntött így.
Bővebben--->