A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán közölte, számos tényező befolyásolja a szervezet hőszabályozó képességét, melynek terhelése a folyamatos melegben fokozódik, ezért fontos, hogy a meleg napokon is a lehető legelővigyázatosabbak legyünk.

Hangsúlyozzák, fogyasszunk minél több teát, vizet, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz az aludttej, a kefir, a paradicsomlé, a joghurt és a levesek is, lehetőség szerint pedig kerüljük a cukros, szénsavas üdítőket, valamint a kávét és az alkoholos italokat. Hozzáteszik, aki gyógyszert szed, fokozottan figyeljen a készítmények megfelelő tárolására a nagy melegben és semmiképp se hagyják azokat napsütötte helyeken.

Az NNGYK és a Katasztrófavédelem arra kéri a lakosságtól, hogy fokozottan figyeljenek egymásra a nagy melegben, különösen azok, akik autóval közlekednek.

Akik a vízparton töltik a szabadságukat, kerüljék a napozást a déli órákban, és mielőtt a vízbe mennének, hűtsék le magukat, felhevült testtel pedig semmiképpen ne ugorjanak a vízbe.

Várandós nők csak mértékkel tartózkodjanak a napon, mivel a túlzottan felmelegedett testhőmérséklet káros lehet a baba egészségére.

Kitértek arra is, hogy az ízületek védelme érdekében csak szakaszosan érdemes a légkondicionáló berendezéseket használni, és a beállított hőmérsékletet nem javasolt 27 Celsius-foknál hűvösebbre állítani. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet. A ventilátort szintén csak szakaszosan érdemes használni, és mivel az a belső levegőt forgatja, ezért az kiszárít minket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Figyelmeztettek, hogy egy percre se hagyjuk parkoló autóban a gyermekeket vagy a háziállatokat, aki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A közleményben kitértek arra is, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Ezek az orvosságok veszélyt jelentenek hőség idején

Egyes gyógyszerek esetében komoly mellékhatásokkal kell számolni.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→