Beadványukkal azt szeretnék elérni, hogy fontolják meg a rendelet módosítását arra tekintettel, hogy az előterjesztett módosítási szöveg a korábbiakhoz hasonlóan a napi fehérjemennyiséget nem engedélyezi állati eredetű ételek nélkül, tehát teljes mértékben növényi forrásokból bevinni.

A NÉGYOSZ álláspontja szerint a növényi étrend választhatóságának figyelmen kívül hagyása korunkban, amikor a fenntarthatósági és egészségügyi szempontok sora miatt újra kell értelmeznünk a társadalmi jólét fogalmát, versenyképességi hátrányba szorítja Magyarországot. 

A Belügyminisztérium válaszában egyetértett abban, hogy a növényi alapú étrend számos egészségügyi előnnyel jár.

Hozzátették, hogy a fenti rendelet célja az egészséges és elfogadható étrend biztosítását szolgáló, ugyanakkor a közétkeztetők számára túlzott terheket nem jelentő, de a hatósági ellenőrzéseket segítő, kötelező és ajánlott közétkeztetési előírások megalkotása. Szem előtt tartják, hogy a rendelet reflektáljon a megjelenő társadalmi elvárásokra.

A NÉGYOSZ folytatja munkáját a növényi alapú élelmiszerek érdekképviselete és népszerűsítése terén. Legújabb kezdeményezésük egy, a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára kidolgozott növényi alapú továbbképzés.

A kutatások szerint az eltérő génfelépítés az élettartamban mutatkozó különbségeknek csak a 20-25 százalékáért felelős, a többit a szokások határozhatják meg. A kutatók szerint érdemes tanulni a szardíniai idősektől. Négy kulturális sajátosságnak köszönhető a „kék zóna" lakóinak hosszú és boldog az élete, az egyik a gasztronómia – a szardíniaiak „friss, házias ételeket esznek”. A többség helyben termesztett alapanyagokból készülő, egyszerű, szezonális ételkombinációkat fogyaszt. Húst csak havonta négy-öt alkalommal kerül az asztalra, fehérje szükséglet nagy részét bab evéssel elégítik ki. És, hogy mi a három másik feltétel, azt itt megtudhatja >>>