Egyesek nehezen tudják elnézni, hogy a környezetükben a szárazság miatt tikkadnak a fák, bokrok és virágok, ám mások nem törődnek vele. Jó és rossz példák is akadnak a somogyi településeken.

Kaposváron legalább másfél hónapja nem esett eső, nagy a szárazság. A Honvéd utcai tömbbelsőben ingyen vízvételi lehetőség van, ám az ivókútról csupán az emeletes házak lakói közül egyetlen nyugdíjas asszony vesz vizet azért, hogy a közeli növényeket időnként megöntözze a közterületen. A többiek közül viszont senki sem követi a példáját, holott ez nem kerülne pénzbe. Sokan azonban nem veszik ezt a fáradságot ehhez – írja a Sonline.

Az öntözés Kaposvár közterületein folyamatos, mindennap dolgoznak a Kaposvári Városüzemeltetés szakemberei a zöldfelületek fenntartásán. Az öntözés különösen fontos idén, hiszen az idei nyár Magyarországon rendkívül meleg és aszályos volt. A gyakori hőhullámok mellett a csapadék mennyisége messze elmaradt a sokéves átlagtól. 

A forró nyár öntözési költségei sem elhanyagolhatók. Bár vannak olyan önkormányzatok, amelyek kedvező helyzetben vannak, hiszen a Balaton-parton a tóból nyerik a vizet, hogy a közterületeken lévő virágágyásokat és a kisebb fákat öntözzék.

Erre engedélyük is van, mondta Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere, aki hozzátette: sok a zöldfelület, így növekvő költséget jelent a munkabér és az üzemanyag ára, mert az aszályban többet kell járniuk.