A hét közepén a hőmérséklet még átlag környékén alakul, de a következő napokban egyre magasabb lesz. Emellett tartós, kiadós csapadék továbbra sem várható, csütörtökön fordulhatnak elő legnagyobb eséllyel záporok, zivatarok.

Szerdán napos idő várható kevés felhővel. Csapadék késő estig nem valószínű, majd a nyugati határt elérhetik záporok, zivatarok. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul. Késő estére 17 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet - tájékoztat a HungaroMet.

Csütörtökön gomoly- és időszakosan akár vastagabb fátyolfelhők zavarják a napsütést. Helyenként - kelet, délkelet felé haladva egyre kisebb eséllyel - valószínű zápor, zivatar. Megélénkül az északnyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Délutánra többnyire 29 és 35 fok közé emelkedik a hőmérséklet, délkeleten lesz a legmelegebb.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, egy-egy frissítő zápor, zivatar elsősorban helyenként nyugaton, északnyugaton, valamint elszórtan az ország északkeleti harmadán fordulhat elő. Többfelé élénk lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 28 és 36 fok között alakul.

hétvégén túlnyomóan napos időben lesz részünk, az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb csak szombaton alakulhat ki néhol egy-egy rövid ideig tartó zápor. Szombaton élénk, erős lesz az északnyugati szél, majd vasárnap már csak helyenként fordulhatnak elő élénk széllökések. Szombaton 30-36, vasárnap 29-35 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban - olvasható az Időkép előrejelzésében.

Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint augusztus elejére elérte a 75 ezer hektárt, és hetente további több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága. A kárenyhítési alapot pénzügyileg feltöltötték, a termelők pedig 700 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást - közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A 29. héten csaknem 10 ezer, a 30. héten 18,6 ezer, addig a 31. héten már csaknem 29 ezer hektárral emelkedett az aszálykárra bejelentett területek nagysága, amely így augusztus elejére összességében elérte a 75 ezer hektárt. A 2022-es aszályos év ugyanezen időszakában már több mint 1 millió hektár aszálykárt regisztráltak az elektronikus bejelentő felületen, ugyanis két éve nemcsak a tavaszi, hanem a vegetációs időszak korábbi szakaszában már az őszi kultúrák is számottevő kárt szenvedtek el - tette hozzá. Az idei aszálybejelentések fele eddig három vármegyére - Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád - koncentrálódik, de jelentős kiterjedésű kárt jelentettek már Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest vármegyéből is. Az aszálykárok mintegy nyolcvan százalékában a kukorica és napraforgó kultúra érintett, de ezen túl a siló- és csemegekukorica esetében is komoly méretű károk tapasztalhatók - idézte az MTI a közleményt.