Módosult a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény azon passzusa, amely a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása, azaz a nyugdíj rögzítés rendelkezéseit tartalmazza.

A 2024. július 1-jével hatályba lépett törvény módosítással már nem kell választania a nyugdíjrögzítés lehetőségével élő személynek

  • a tényleges nyugdíjba vonuláskor a rögzített nyugdíj évenkénti emelésekkel növelt összege,
  • és a tényleges nyugdíjba vonulás időpontjára kiszámított nyugdíj összege között,

a nyugdíj-megállapító szerv hivatalból fogja a magasabb összeget öregségi nyugdíjként folyósítani. 

Ugyanez történik a hozzátartozói nyugellátás alapjául szolgáló öregségi nyugdíj összegének megállapításakor is - hívta fel a figyelmet az ado.hu azzal, hogy a nyugdíjrögzítés, azaz a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása nagyon hasznos lehetőség volt a lehető legjobb összegű nyugdíj elérése érdekében.

Egyedül a „nők40” kedvezményes nyugellátása vehető igénybe a korhatár betöltése előtt.

A nyugdíjba vonulás legkorábbi időpontja a nyugdíj korhatár elérése, de ez a tény nem jelenti azt, hogy a nyugellátást ekkortól feltétlenül igénybe is kellene venni.

Több oka is lehet annak, ha valaki elhalasztja a nyugdíjazás időpontját, amellyel növelhető a szolgálati idő, illetve nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összege. Ezek miatt más lehet a nyugdíj összege a korhatár betöltése időpontjában megállapítva, illetve egy ezt követő, akár évekkel későbbi időpontban.