Csütörtök délután jelentette be a Momentum, hogy óbudai képviselői kilépnek a kerületet irányító koalícióból.

A Budapest III. kerületében zajló ügyben a Momentum Mozgalom egyetlen tagja sem érintett, és az érintettség látszatát is el kívánjuk kerülni, ezért a Momentum elnöksége azt a döntést hozta, hogy az óbudai Momentum képviselői kilépnek az előzetes letartóztatásba került Kiss László vezette koalícióból

– írták a közleményben.

A párt közlése szerint számolnak azzal a forgatókönyvvel, hogy „a most korrupcióval megvádolt városvezetők helyére a korrupt Fidesz akar majd beülni”. Ennek megfelelően leszögezték, hogy „a kerület nem maradhat vezetetlenül, mert akkor rövid időn belül a fideszes oligarcha-csoportok prédájává válhat”.

„A Momentum Mozgalom helyi és országos vezetői elkötelezettek a korrupciómentes közélet ügye iránt, ebben pedig a zéró tolerancia álláspontján állunk. Nem fogjuk engedni, hogy a Fidesz rátegye az enyves kezét a kerületre, és keressük a kapcsolatot azokkal a szervezetekkel és szereplőkkel, akik hozzánk hasonlóan elkötelezettek a magyar belpolitika valódi megújítása mellett” – közölték.

A közlemény szerint a Momentum Mozgalom által delegált városvezetők és a párt helyi szervezete minden segítséget megad, hogy a kialakult helyzet miatt egyetlen óbudai polgár se maradhasson szolgáltatások nélkül, és a hivatal működése zavartalanul folytatódhasson.

Hogyan kezdődött az ügy?

Az első gyanúsítottakat még március elején fogták el, miután kiderült, hogy egy férfi szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két céggel.

Június 18-án a Központi Nyomozó Főügyészség összehangolt nyomozási cselekményeket hajtott végre, amelyben közel 40 hivatalos személy vett részt, köztük a Készenléti Rendőrség állománya is. 

A főügyészség másnap azt közölte, hogy minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsítottak meg újabb öt embert, közülük két embert őrizetbe vettek, az egyikük Czeglédy Gergő alpolgármester, az ő letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság azóta október 20-ig meghosszabbította.

A KNYF augusztus 14-én vette őrizetbe Kiss László polgármestert is, valamint ezzel egyidejűleg összehangolt akciót tartottak a III. kerületi önkormányzatnál, amiben a hivatal közlése szerint négy nyomozó vett részt az épületben, akiknek a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadták. 

Mivel gyanúsítják a polgármestert?

Az ügyészségi közlése szerint Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Mi a gyanúsítás alapja Kiss Lászlóval szemben?

Zamecsnik Péter, a kerület vezető ügyvédje beszélt arról, hogy Kiss László egyik korábbi munkatársa vádalkut kötött az ügyészséggel, az enyhébb büntetésért cserébe tett terhelő vallomást a polgármesterre. 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés helyett csak 14 hónapot kell fogházban töltenie az ügyvéd elmondása szerint.

Milyen összegekről van szó?

2016-ban Kiss László aláírt egy cégbírósági nyilatkozatot, amelyben egy III. kerületi ingatlan tulajdonosaként székhelyhasználatot biztosított a Sight-Tech Hungary Kft.-nek. A társaságnak Kiss László felesége is a tulajdonosa volt, aki csupán 2022-ben szállt ki belőle.

A másik tulajdonos, Fischer László Pál egyben a cég ügyvezetőjeként is tevékenykedett. Ő 2019-ben, már Kiss László megválasztása után életre hívott egy új vállalatot is, ez lett az RF Production Hungary Kft.

Az óbudai önkormányzat úgy kötött több millió forintért szerződéseket ezzel a céggel, hogy közben a polgármester felesége üzlettársi viszonyban maradt annak tulajdonosával.

Az önkormányzat nyilvánosságra hozta az ügyészség által elkért iratokat. Ezekből kiderült, hogy 2019 és 2021 között többek közt:

  • szórólapbeszerzésre;
  • grafikai feladatok ellátására;
  • nyomdai kivitelezésre;
  • muskátli-beszerzésre;
  • és információs táblák gyártására is szerződtek a céggel.

A megállapodásokból kiderült, hogy 2021-ben 11 millió forintot költöttek el három darab információs tábla legyártására és kihelyezésére.

Mit mond a Demokratikus Koalíció?

Gyurcsány Ferenc Kiss László őrizetbe vételére úgy reagált közösségi oldalán, hogy ez egy új választás kikényszerítésének az eszköze lehet.

Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció alelnöke és frakcióvezető-helyettese szerdán állt a sajtó elé olyan ügyészségi dokumentumokkal, amelyek állítása szerint azt bizonyítják, hogy koncepciós eljárás zajlik Kiss László ellen.

Eszerint a korrupciós ügyben érintett egyik cégvezető azt vallotta, hogy 2021-ben egy magas rangú állami vezető kereste meg azzal, hogy meg kellene buktatni az óbudai polgármestert és ehhez szükség lenne a cégére. 

Az ügyészség közleményben reagált az ellenzéki politikus állításaira, amelyben arról írtak, hogy a vallomással érintett ügyben valójában egy büntetett előéletű személy tett ajánlatot egy költségvetési csalás miatt eljárás alá vont vállalkozónak, magát fedett nyomozónak kiadva. Ez a férfi azt állította, hogy munkakapcsolatban áll egy miniszterrel és felajánlotta az eljárás megszüntetését, ha a vállalkozó ellenzéki politikusokra vonatkozó bizonyítékokat és pénzt ad át neki.

A KNyF közlése szerint a lefolytatott nyomozás szerint a férfinak nem volt köze a nyomozó hatóságokhoz és nem rendelkezett kapcsolatokkal sem a miniszter, sem a rendőrség felé. 

A vállalkozó bár pénzt nem, azonban korrupciós bűncselekményre vonatkozó információkat átadott az álnyomozónak. A vállalkozó végül önként megjelent a Központi Nyomozó Főügyészségen és felfedte a történteket.

Mi várható a továbbiakban?

Kiss László letartóztatását augusztus 16-án 30 napra rendelte el a bíróság. Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az Economx megkeresésére korábban arról beszélt, hogy miután a bíróság 30 napra elrendeli a letartóztatást, ebben a 30 napban kell eldöntenie az ügyészségnek, hogy ezt meg akarják-e hosszabbítani.

Amennyiben nem hosszabbítják meg, akkor magától is meg tud szűnni a letartóztatás, az ügyészség pedig indítványozhatja, hogy szüntessék meg előbb. A bíróság azonban nem szüntetheti meg a letartóztatást a határidő lejárta előtt.

Az ügyészség összesen fél évig indítványozhatja a letartóztatás meghosszabbítását úgy, hogy nem kell újabb bírósági ülést tartani. 

Vitézy is megszólalt az óbudai korrupciós ügyben, kőkeményen beleszállt Karácsonyba

A volt főpolgármester-jelölt szerint Karácsonynak meg kellene már szólalnia Kiss László letartóztatása kapcsán.