Az okoseszközök hétköznapi gyakorlati alkalmazása mellett fel kell készülni a nem várt biztonsági eseményekre, így az okosotthon tulajdonosa lényegében élethosszig tartó tanulásban vesz részt – mondta el az Economxnak a szakjogász.

Az okoseszközök rendszerbe rendezésének valós értelme, hogy az általuk végzett elemzéseket lekérjük és kiértékeljük, például hőmérséklet, páratartalom, fogyasztott mennyiségek, kéretlen belépések/behatolások ideje, időtartama alapján – húzta alá Kajó Cecília.

Így működhet a digitális gondnok

Az okosotthon-vezérlés logikája egy központi, digitális gondnokból és a hozzákapcsolható eszközökből áll. A digitális gondnok egy vezérlőrendszer, amely külsőre egy jellemzően fehér doboz, routerre emlékeztető külsővel.

A vásárlás után a következő a teendő.

  1. Áramforrásra csatlakoztatjuk és ha kéken jelez, működésre kész.
  2. Ezek után internethez csatlakoztatjuk
  3. Adminként regisztrálunk a megfelelő felületen, az otthonunkban található eszközöket csatlakoztatjuk, a különböző lehetőségekkel élve finom hangoljuk.
  4. Az eszközöknél hatótávolságot, zónákat, időtartamokat állítunk be, csoportokba szedjük például szobák szerint a világítóeszközöket vagy másokat, a képi megfigyelést biztosító eszközöket valósidejű megfigyelésre, vagy rögzítésre állítjuk stb.)
  5. Adminként jogosultságokat állítunk be és osztunk ki családtagoknak, vendégeknek, üzleti partnereknek, egyéb belépőknek (kódokat generálunk, ujjlenyomatokat rögztünk, jogosultsági szinteket állítunk be és rendelünk az egyes felhasználókhoz.)

Érdemes a biztonságra költeni

A bobvila.com szerint nem érdemes spórolni a biztonságon, mert rossz beállítások mellett rengeteg személyes és pénzügyi információt megoszthatunk. Ezért érdemes lehet egy úgynevezett második hálózatot felépíteni, ezen csak az okoseszközök kommunikálnak, az okostelefon és a laptop például nem. A beállításokat szakemberre kell bízni és nem szabad megelégedni az olcsó kütyükkel.

A távvezérelt rendszerek biztonsága azért is fontos, mert a jogtalan támadások nagyon komoly problémát tudnak okozni egy okossütő, egy fűtési rendszer esetében.

Folyamatos lehet a kísérletezés

Kajó Cecília az Economxnak kiemelte: az eszközök telepítése-szerelése majd rendszerbe foglalása Youtube oktató- és tesztelővideók tanúsága szerint folyamatos kísérletezést igényel, és a videók tanúsága szerint az eszközök meghibásodása esetén hosszabb időre elvághatjuk magunkat vagy másokat a külvilágtól.

A rendszerbe köthető eszközök:

  • Az ajtónyitó szenzor
  • radaros jelenlétérzékelő
  • mozgásérzékelős kaputelefon
  • bontásmentes okoskulcs- és zár
  • szerelést igénylő okoskulcs- és zár.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy ezek kijavítása hosszabb időt vehet igénybe, mint például egy sima zárcsere a kihívott lakatossal.

Vigyázni kell az önhatalommal is

Az okosotthon-rendszer olyan lokális kontrollt adhat, amely szakszerűtlen, vagy jogszerűtlen használat esetén a lokális kontroll egyértelműen tilos önhatalommá válhat.

A birtokvédelmi és beléptetési intézkedések alkalmazása előtt mindig tanulmányozni kell az érvényben lévő helyi törvényeket és szabályozásokat, és ezeknek megfelelően kell eljárni.

Az okos otthonokban történő beléptetési és hozzáférési kezelés során is fontos tiszteletben tartani az adatvédelmi és magánélet védelmére vonatkozó előírásokat – mutatott rá végezetül az Economxnak a szakjogász.

Dinamikus a fejlődés

Becslések szerint az okosotthonok globális piaca 2023-ban meghaladhatta a 110 milliárd dollárt, a következő évekre pedig további növekedést várnak a szakértők, így 

AZ IPARÁG FORGALMA 2027-RE MÁR 235 MILLIÁRD DOLLÁRRA UGORHAT.

Az ismertetett trend Magyarországon is tetten érhető. 

  • Az évtized elején világszerte a háztartások 9 százaléka, Magyarországon 4 százaléka élt az okosotthon-megoldások valamelyikével.
  • Ez az arány 2024-ben 19, illetve 14 százalékra nőhet. 

A magyarországi okosotthon-piac a 2020-as 700 millió dollárról idén már megduplázódhat.