A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) csütörtökön közölte, hogy ismét meghosszabbítja az olajtermelés csökkentését, mivel a nyersolaj és az üzemanyagárak továbbra is zuhannak. Az OPEC eredetileg azt tervezte, hogy októbertől napi 180 ezer hordós termelés növelést vezet be, hogy fokozatosan megszüntessék a jelenleg érvényben lévő 2,2 millió hordós kitermelés-visszafogást.

Ezt azonban két hónappal elhalasztották, valószínűleg azért mert a Brent olajára az elmúlt napokban 75 dollár alá esett,  

korábban ennek megtartása volt a kitermelés nagymértékű visszafogásának célja. Sajtóinformációk szerint kifejezetten váratlanul érte a szervezetet, hogy Kína importja lényegesen alacsonyabb lett idén a vártnál – írja az Index.

Idén júniusban már meghosszabbította meg a napi 2,2 millió hordós csökkentést szeptember végéig.

A 2,2 millió hordós napi kitermelés-visszavágás eredetileg egy rövid távú, önkéntes alapú lépés volt, amelyet 8 állam vállalt az 12 OPEC-tag és a hozzá az OPEC+ keretében társulók közül. Szaúd-Arábiát érintette a legrosszabbul a döntés, miközben Oroszország könnyedén vállalta a kitermelés-visszavágást, mivel a szankciók miatt amúgy is visszaesett az exportja. A rövid távú csökkentés most már két éve tart.

A mostani bejelentés hatására 73-ról átmenetileg 74 dollár fölé emelkedett Brent típus ára, de aztán hamar visszatért 73 dollár alá.

Durvul a helyzet az olajpiacon, nagyot szóló árváltozás jöhet a kutakon

Négy százalékkal szakad a nyersolaj ára kedden, megvan az idei mélypont, vele együtt a finomított termék (benzin, gázolaj) jegyzésárak is zuhanásba váltottak - minden adott, hogy jóval olcsóbb legyen itthon is a tankolás.