A gyakori  locsolás egyik következménye lehet a talajszerkezet leromlása. A túl nagy intenzitással és magas vízadagokkal végzett öntözés, különösen fedetlen talajokon, a szerkezet rombolásával jár. A talaj eliszaposodik, száradás után pedig cserepesedik. Ezzel gyakran jár együtt még a homokos talajokon is a felszín víztaszító jellege, ami részben ebből a szerkezet-károsodásból fakad, de az öntözővíz magas sótartalma is könnyen elősegíthetiírja a Magro.hu.

A következő eső vagy öntözés esetén a víz elfolyik, nem jut a talaj mélyebb rétegeibe. Az öntözővízbe adagolt probiotikum önmagában már nem lesz képes a jó talajszerkezetet létrehozni, arra talajművelés hivatott, azonban a felső szint víztaszító jellegét képes orvosolni”

 – figyelmeztetett Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, egyetemi docens.

A szakértő tapasztalata szerint a csapadékszegény időszakban még a légköri aszály is súlyos károkat okozhat, amely ellen az egyetlen védekezési módszer egy fejlett és mélyre nyúló gyökérzettel rendelkező növény.

Ilyenkor gyakran előfordulhat az alacsony levegő páratartalom is, amely egy újabb csapás a talaj számára. Ebben az esetben még az öntözött területeken lévő növények sem képesek felvenni annyi vizet, amennyit a hőség és a száraz levegő miatt párologtatás során elveszítenek. Ilyenkor a megfelelő fejlettségű gyökérzet akkor is életmentő lehet, ha vízben áll a növény.

A nagy hőséggel és szárazsággal egy időben gyakran jelentkezik a felhőtlen ég, alacsony páratartalommal, ami az UV sugárzást akadálytalanul is átengedi. Számos növénynél szükség van az árnyékolásra, különben a levelek, akár a gyümölcsök is perzselődhetnek. További támogatást nyújthatnak az UV stressz ellen a probiotikumok.

Amennyiben a fent említett ideális körülmények már fennállnak, érdemes lehet különböző trükköket bevetni. A talajtakaró mulcs alkalmazása egy bevált módszer, mivel természetes módon tartja a földben a nedvességet, valamint a gyomlálással töltött időt is meg lehet spórolni általa.

Nem érdemes nagy melegben öntözni, mivel a  víz nagy része elpárolog, még mielőtt az alsó rétegekbe jutna. A nyári forróságban a legoptimálisabb idő az öntözésre inkább korán reggel vagy késő este. A gombabetegségek elkerülése érdekében pedig hasznos módszer az izzadócsövek alkalmazása, amelyek egyenletesen juttatják a vizet a talajba. 

Karácsony Gergely már hűti Budapestet

A fokozódó kánikula és az ország több területére már kiadott hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei és intézményei igyekeznek enyhíteni a fővárosiak és a Budapestre látogatók hőségérzetét.
Bővebben--->