Orbán Viktor kijelentette, hogy pezsgővel fog ünnepelni, ha Donald Trump a jövő hónapban visszatér a Fehér Házba, ezzel is meghúzva a „demarkációs vonalat” a többségi európai vezetőkkel való nézeteltéréseit illetően – írja a The Guardian.

A magyar miniszterelnök szerint, ha Trumpot újraválasztanák elnöknek, nem várna a beiktatásig, azonnal cselekedne a „béke érdekében” Ukrajna és Oroszország között. Állítása szerint az európai vezetőknek nincs vesztegetni való idejük, elsőként intellektuálisan, filozófiailag, és stratégiailag is reagálniuk kell a kialakult helyzetre. 

Trump többször is azt állította, hogy „nagyon gyorsan” békét tudna teremteni Ukrajnában, ám részleteket nem osztott meg arról, hogyan is lehetne a tartós rendezést elérni. 

Orbán Viktor legutóbbi Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nem bánta meg a nyári békeküldetéseit, amelyek során Moszkvába, Pekingbe és Trump Mar-a-Lago rezidenciájára is ellátogatott. 

Határozottan meg vagyok győződve róla, hogy a csatatéren nem születhet megoldás, és a stratégia, amit mi, az EU követünk nem jó

 – mondta Orbán Viktor.

Az EU magas rangú vezetői azonban már többször is kijelentették, hogy Ukrajna jövőjéről csak Kijev részvételével lehet tárgyalni.

Orbán Viktor jelenleg azzal vívta ki uniós kollégáinak nemtetszését, hogy blokkolta az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segélyt. Kedden azonban már kitért az erre vonatkozó kérdés elől, és azt állította, a magyar kormány elindította „minden idők legnagyobb humanitárius segélyprogramját”. 

Orbán Viktor szerint ez létkérdés! Most megmutatjuk, hogyan úszhatjuk meg

Orbán Viktor szerint Magyarország számára létkérdés, hogy versenyképes termékeket tudjunk gyártani a világpiacra, de vajon mennyire képesek megfelelni ennek az elvárásnak magyarországi cégek. Ennek jártunk utána szakértőkkel.
Bővebben--->