Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is - közölte a sajtófőnök.

Napokon belül kiderül, mit tesz Magyarország a békéért

Több területen nagy meglepetést ígért Orbán Viktor az uniós elnökség hivatalos átvétele után adott első interjújában. Az M1-en sugárzott beszélgetésben ismertette:

  • Már kedden jönnek az első lépések az ukrajnai béke előmozdítása érdekében.
  • Az elnökségi félév során lesznek meglepő dolgok, konkrét lépések az illegális migráció területén.
  • A júniusi választással megújult másik uniós intézmény, az Európai Parlament (EP) területén is váratlan húzások következhetnek.

A kormányfő az orosz-ukrán háborúról szólva azt mondta: már a keddi sajtóból kiderülnek az intézkedések arról, hogy Magyarország soros elnökként mit tehet azért, hogy véget érjen a háború. 

A soros elnökségről kifejtette, hogy Magyarország lendületet tud adni az uniónak, miközben nem téveszt nagyságrendet. 

A legnehezebb kérdésekről is nyíltan fogunk beszélni

- fogalmazott.

A Partrióták Európáért nevű alakuló EP-frakcióról szólva közölte:

Gyorsabban leszünk nagy parlamenti képviselői csoport, mint azt bárki gondolná […] Még 4-5 nap, és sokan fognak meglepődni.

Mint mondta, jelenleg is zajlanak a tárgyalások, és július 8-án lesz az alakuló ülés. A pártcsalád tagjai erősebb Európát, nemzeti szuverenitást és függetlenséget akarnak - olvasható az Index összeállításában.

Orbán Viktor elmondta még, hogy a csatlakozását már bejelentő portugál Chega mellett, hamarosan egy olasz párt is csatlakozik.

A szövetség hihetetlen tempóban nő, így nagyon gyorsan a harmadik, aztán a második legnagyobb képviselőcsoport lesz Brüsszelben

- hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint.

Kiemelte: nem Európa ellenében, hanem a saját hazájuk érdekében akarnak erős európai együttműködést, viszont nem akarnak európai birodalmat, európai egyesült államokat, egy szürke, Brüsszelből vezérelt masszát és parancsuralmi rendszert. Nemzeti szuverenitást és függetlenséget akarunk a saját nemzeti zászlóink alatt - fűzte hozzá.