Orbán Viktor az interjúban nem részletezte, hogy mitől lesz csodálatos a jövő év, de a gazdasági semlegességről ismét beszélt. Szerinte a nyugati versenyelőny hanyatlóban van, az egyes keleti minták pedig nem ültethetők át Magyarországra, részben kulturális okokból. Úgy fogalmazott, hiába kivételesen sikeres Kína gazdasága, az ottani mechanizmusok nem működhetnek itthon.

Az Európai Unió gazdasági versenyképességéről a kormányfő elmondta: nem ő az egyetlen, aki kritikával illeti, hiszen Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi egykori olasz kormányfő is kongatta már a vészharangokat ebben a témában. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg egy nagy keleti gazdasági csúcstalálkozó zajlik a BRICS-országok részvételével. Orbán Viktor szerint éppen ezért kiemelten fontos, hogy november 7–8-án informális EU-csúcsot rendeznek Budapesten, amelynek időpontja érdekes, hiszen két nappal az amerikai elnökválasztás után kerül sor rá.

A kormányfő szerint a gazdaságban is háborús állapotok kezdenek kialakulni Kelet és Nyugat között.

Magyarországnak sikerült kimaradnia az orosz-ukrán háborúból, ehhez hasonlóan ki lehet maradni a háborús gazdaságpolitikából is – válaszolta arra a kérdésre, hogy mekkora az ország mozgástere, amikor a saját gazdasági semlegességére törekszik. Orbán Viktor azt mondta, hogy az orosz-ukrán háború óta nő a hidegháborús logika a gazdaságban is. Szankciók vannak, kereskedelmi korlátozások.

A miniszterelnök úgy véli, hogy a Nyugatnak új élmény, hogy elveszítenek egy háborút, márpedig szerinte ez történt.

A gazdaságpolitika mozgásterét az határozza meg, hogy visszatér-e Trump.

Orbán Viktor még mindig tartja magát ahhoz, hogy ha Donald Trump nyer, akkor a háború nem fog tovább terjedni, ám ha nem ez lesz, akkor továbbra is fennáll az eszkaláció veszélye. Ha ez így marad, akkor lehet, hogy katonai kiadásokra 2,5 százalékot vagy még többet is kell költeni a gazdasági kiadások helyett – fogalmazott.

Összeraktuk azt a csomagot, amivel a 2020 óta tartó időszakból ki tudjuk vinni Magyarországot

– mondta Orbán Viktor, aki szerint, ha a gazdasági semlegesség talaján állunk, akkor a 20-25 pontokból álló akcióterv fantasztikus eredményeket hozhat, 3 százalék fölötti növekedést is akár, és ez együtt is járhat a béremeléssel.

A miniszterelnök úgy látja: azért kell a nemzeti konzultáció, mert meg kell erősíteni a magyar véleményeket, hiszen másra, katonai erőre, a hatalmas népességre nem tud hivatkozni.