Az idei Tusványosi nyári szabadegyetemet július 23-28. között tartják meg, amely kapcsán Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni.

Németh Zsolt úgy látta, hogy rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most. Az orosz-ukrán háborút politikai korszakhatárnak nevezte, véleménye szerint a háború és béke kérdése meghatározza a következő évtizedeket, a politikai, közéleti kérdések mellett a gazdaság jövőjét is.

A fideszes politikus a magyar miniszterelnök békemisszióját már most sikeresnek nevezte. Ennek a békemissziónak fontos állomása lesz Tusványos, ahol szombaton mond beszédet a kormányfő.

A külügyi bizottság elnöke a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban különösen fontosnak nevezte, hogyan tudnak Magyarország arculatán javítani, szembeszállni a Magyarországot sújtó előítéletekkel, amelyek a magyar politikát érintik. Azt is el fogják mondani, hogy a tűzszünetre vonatkozó javaslatuk nem szolgál orosz érdeket. Szemben Olaf Scholz német kancellár kijelentésével, nem az ukrán kapitulációt célozzák, hanem az esélyt arra, hogy Ukrajna szuverén, demokratikus országgá válhasson, úgy látják, hogy ennek esélyei a háború elhúzódásával napról napra romlanak.

Az uniós soros elnökség átvétele után indult a magyar miniszterelnök békemisszióra, amelynek keretében Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd Moszkvában látogatta meg Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Oroszországból egyenesen Azerbajdzsánba repült a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozójára, majd onnan Pekingbe utazott, ahol ahol Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta. 

Orbán Viktor Trumphoz sietett, már el is mondta „a nap jó hírét”

A béke lehetőségeiről tárgyaltak.