Július utolsó napján különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét a kormány, így a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül át a létesítmény. Vagyis az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adójától is elesik az októbertől ellenzéki vezetésű település.

A várost ősztől irányító, MSZP-s Heringes Anita tragikusnak nevezte a döntést, illetve Paks hivatalban lévő, kormánypárti polgármestere is bíróan nyilatkozott a lépésről. 

Most már tárgyalnának 

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy rossz azon intézkedés optikája, amellyel elvonták a Tolna megyei város iparűzési- és építési adóból származó bevételeit. Ezt követően írta ki Heringes Anita a Facebookra , hogy

elért a hangunk Budapestig! Tegnap Szijjártó Péter miniszter úr megkeresésemre válaszul szeptember végi találkozót kezdeményezett.

Paks leendő vezetője a Telex megkeresésére elárulta, hogy két ügyről van szó, hiszen megválasztása után ő kereste meg Szijjártó Pétert, aki külügyminiszterként Paks II.- ért is felel. 

A külgazdasági és külügyi tárca vezetője szeptember végén, vagyis nem sokkal a hivatalba lépése előtt találkozik a polgármesterrel.

Orbánnak is küldtek levelet

Ezzel párhuzamosan a paksi képviselő-testület több tagja – köztük fideszes politikusok – levelet küldtek Orbán Viktornak, amelyben az adóelvonások felülvizsgálatát, illetve a tárgyalás lehetőségét kérték a kormányfőtől. 

A válaszban a kormány közölte a képviselőkkel: a kabinet részéről Lázár János építési és közlekedési miniszter fog tárgyalni velük, amit Gulyás Gergely is megerősített a kormányinfón.