A tavalyinál kisebb mértékű fagykárok kedvező hatással voltak a hazai gyümölcstermés alakulására, ami összességében a 2023-asnál jobb évet vetít előre a pálinkapiacon is.

A hazai szakmai szereplők reményei szerint a pálinkaforgalmazás kismértékben erősödhet: a tavalyi visszaesés után ismét 600 ezer hektoliterfok feletti lehet a végeredmény.

Mihályi László, Pálinka Nemzeti Tanács elnöke az Agroinform.hu-nak azonban azt mondta:

A kereskedelmi pálinkafőzdéknek komoly kihívást okoz, hogy a kedvező terméskilátások ellenére a gyümölcsárak a tavalyi magas értékek közelében rekedtek, a magasabb költségeket már nagyon nehéz beépíteni a fogyasztói árakba...További emelés még több fogyasztót terelne a magánfőzdék felé.

Aláhúzta, hogy a pálinkások nem a magánfőzdék ellen harcolnak, ehelyett a nagyobb fokú ellenőrzések szorgalmazásával szeretnék elérni, hogy ebben a körben legalább a jelenlegi liberális főzési szabályokat betartsák.

Az elmúlt 10 évben nőtt a magánfőzés népszerűsége, a bejelentett főzőberendezések száma, illetve a magánfőzés keretében előállított párlat mennyisége. A bejelentett magánfőző berendezések száma Magyarországon ma több mint 30 ezer darab.

A magánfőzés mellett több tényező nehezíti a pálinkások helyzetét: meg kell küzdeniük

  • a világszerte tapasztalható tendenciákkal, mint alkoholfogyasztás fokozatos visszaszorulása, a ginek és más, long drinkként értékesíthető italok terjedésével,
  • a pálinkát terhelő adókkal (az elmúlt években a pálinka árának már mintegy 50 százalékát tették ki a különféle adók (szeszadó, népegészségügyi termékadó, ÁFA, stb.)
  • és a kötelező visszaváltási rendszerrel is.

A július 1-jétől bevezetett kötelező visszaváltási rendszer (DRS) is számos problémát generál a pálinkafőzdék és a fogyasztók számára is - olvasható a cikkben. 

Főszabályként ettől az időponttól csak olyan terméket lehet forgalomba hozni, amelynek palackját a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-nél (MOHU) regisztrálták. Ha azoban egy főzde 5000 darabnál kevesebb palackot ad el éves szinten, annak továbbra sem kell belépni a DRS rendszerébe. 

Két azonos palack közül tehát az egyik 50 forintért visszaváltható lesz, a másik pedig nem.

A különbséget a fogyasztó csak egyféle módon észlelheti: rajta van-e az 50 forintos logó vagy sem.