Az ENSZ égisze alatt működő, 192 országot a tagjai között számláló Egyetemes Postaegyesület (UPU) szerint a világ 20 legjobb postája között van a magyar állami vállalat.  Az UPU a megalapításának 150. évfordulója alkalmából nyilvánosságra hozott rangsor szerint,

a Magyar Posta a tavalyi 33. helyezés után a 2023. évben nyújtott teljesítménye alapján a 20. helyre került a világ postáinak fejlettségi szintje alapján összeállított ranglistán.

Ezzel elnyerte az adott évben legtöbbet fejlődő postának járó Rising Star-díjat – olvasható a Magyar Posta sajtóközleményében. 

Ezzel az eredménnyel a V4 országok közül a legelőkelőbb helyre ugrott a magyar állami vállalat. A közlemény szerint

a Magyar Posta ezzel az elismeréssel egy újabb mérföldkőhöz érkezett azon az úton, hogy teljesítse a vele szemben támasztott tulajdonosi elvárást, miszerint a XXI. századi ügyféligényekhez alkalmazkodó, arra hatékonyan reagáló, ügyfélközpontú, digitális és fenntartható postává fejlődjön.

Egyre több a leépítés

Azonban kérdéses, hogy az idei eredményével megtudja-e tartani ezt az előkelő helyet a magyarországi levélforgalmat lebonyolító vállalat, mivel utóbbi időszakban elsősorban a leépítések kapcsán került be a hírekbe az állami szolgáltató. Mint megírtuk, a posta honlapjának augusztus végi frissítésekor jelentették be többek között a pusztakovácsi, a szalonnai, a nagypeterdi, a somogyfajszi, a szelevényi, a tiszasasi hivatal megszűnését.

Augusztus első napján pedig csaknem száz postahivatalt zártak be Magyarországon.

Elsősorban a kisebb, vidéki településeken lévő fiókokat érinti a leépítés, azonban a fővárosi hivatalok egy részére is lakatot helyeztek.

Száz postahivatalra került lakat egy nap alatt

A bezárt hivatalok között elsősorban kistelepüléseken lévő posták vannak, de Budapesten is akad olyan bérelt helyiség, amelynek szerződését felmondta az állami vállalat.