A pecások bejelentései alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hogy kiderítse, szennyezettek-e a Sajóból kifogott állatok.

Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) arról tájékoztatta a horgászokat, hogy veszélyes lehet a Sajóból kifogott hal elfogyasztása, és jelezte, hogy a Nébihez fordult.

A megkeresésre érkezett válasza szerint

a szlovák hatóság nem tájékoztatta a magyar hatóságot, hogy a hatósági mérések alapján a folyóból kifogott halak fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet.

A Nébih a bejelentés kapcsán felvette a kapcsolatot a szlovák hatósággal az ügy tisztázása érdekében - írta az Inforstart a pecaverzum.hu alapján.

A szlovák hatóság tájékoztatása szerint 1995 óta az országos monitoring program keretében a vadon élő halakat mintázzák a nehézfémek és a poliklórozott-bifenilek (PCB) okozta környezeti terhelés kimutatása érdekében. Amennyiben magas nehézfém, PCB szennyezettséget észlelnek, értesítik az illetékes helyi halászati szövetségeket, a kerületi környezetvédelmi hivatalokat és a közegészségügyi hivatalokat.

Az illetékes regionális hivatalok pedig intézkedéseket hoznak a horgászok általi fogyasztás megtiltására.

A szlovák hatóságtól kapott információ alapján a NÉBIH további vizsgálatokat folytat a Sajó folyóból származó halak esetleges szennyezettségének értékelése érdekében, és amennyiben szükséges javasolja a vármegyei kormányhivatal számára a megfelelő intézkedések meghozatalát.

Ez tehát azt jelenti, hogy továbbra sem lehet biztosat tudni arról, hogy jár-e egészségügyi kockázattal, ha megeszünk egy olyan halat, amelyet a Sajóból fogtunk ki.