Lemondott Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn, miután a Semmelweis Egyetem (SE) szenátusa csütörtökön, március 29-én visszavonta 1992-ben megszerzett doktori címét. Az államfő az országgyűlésben hétfőn napirend előtt a plágiumügyével összefüggésben elmondott beszédében úgy fogalmazott: tiszta a lelkiismerete, ezért mer a parlament elé állni. Az államfő pénteki televíziós és vasárnapi rádiós nyilatkozatában szintén azt közölte, hogy lelkiismerete tiszta, ám akkor még nem kívánt lemondani. Hétfőn azt mondta: fellebbez az SE szenátusának döntése ellen, mivel úgy látja, hogy címét csak a bíróság vonhatta volna vissza.

A plágiumügyet még 2012. január 11-én a hvg.hu robbantotta ki egy cikkel, amelyben azt írták, hogy Schmitt Pál 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató nyolcvanas években írt, francia nyelvű tanulmányával. A munkát nem jelölte meg forrásként, így az felveti a plágium gyanúját. Nem sokkal később az Index adta hírül, hogy Schmitt dolgozata egy német sportszociológus, Klaus Heinemann korábbi munkájából is tartalmaz átvett részleteket, összesen 17 oldal terjedelemben. Március 6-án újabb oldalakról derült ki, hogy máshonnan másolta őket.

A hatályos jogszabályok értelmében a köztársasági elnök a parlamenthez intézett írásbeli nyilatkozatával mond le megbízatásáról. Az új köztársasági elnököt elődje megbízatási idejének megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg az országgyűlés. A lemondás érvényességéhez a t. Ház elfogadó nyilatkozata szükséges. A köztársasági elnök megbízatásának megszűnése esetén az új államfő hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az országgyűlés elnöke gyakorolja. A helyettesítés idején az országgyűlés elnöke országgyűlési képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az országgyűlés elnökének feladatait a kijelölt alelnök látja el.

A szabályoknak megfelelően a lemondási nyilatkozatot 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők. Schmitt megbízatása megszűnésével az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Erre az időre a parlament döntése alapján a fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot. Az új államfőt harminc napon belül kell megválasztania a parlamentnek. Hétfő este a Fidesz−KDNP kezdeményezésére ötpárti megbeszélést tartottak az államfőjelölés folyamatáról. Lapzártánk idején nem volt jelölés az új köztársasági elnök személyére.