December második felében nekiláttak a fokozott virsligyártásnak a húsos és a baromfis cégek. A vákuumtechnikával rendelkező üzemeknél előbb kezdődik az év végi hajrá, mert a termékeik szavatossági ideje - 10, illetve 21 nap - ezt lehetővé teszi. Idén a két ünnep közti rövid hét miatt több cégnél 26-ai túlórázásra kérték az alkalmazottakat, hiszen az ömlesztett virsli hétnapos eltarthatósága nem tette lehetővé a múlt heti gyártást. Tavaly a Tolna-Hús Rt. az ágazat szereplőinek megítélése szerint dömpingárú virslivel árasztotta el a piacot, most ilyesmire nem számítanak a kereskedők. Idén a juhbeles és frankfurti sertésvirsli fogyasztói ára 700-800 forint kilogrammonként, jó minőségű középkategóriás sertésvirslit viszont már 380-400 forintos áron lehet vásárolni, például a Corában, a Tescóban és az Auchanben is. Az alsó árhatár szinte csak az áfát tartalmazza többletként a gyártási-átadási árakhoz képest, a felső azonban már tartalmazhat néhány forint nyereséget kilogrammonként a tavalyi 30-40 forintos veszteséggel szemben - mondta Bocsor János, a nagykereskedőknek is szállító, illetve Kelet-Magyarországot virslivel ellátó Debreceni Hús Rt. kereskedelmi igazgatója. A cégnél idén szilveszter kapcsán 300-350 tonna virsli eladásával számoltak, ami a termék - baromfivirslit is magába foglaló - hagyományosan 3000-5000 tonnás decemberi piacán 6,5-8 százalékos aránynak felel meg. A Ringa Rt. idén a tavalyihoz hasonlóan 200 tonna virsli eladásával számolt szilveszterre, és mivel nem kívánt az árversenybe beszállni, csak megszokott partnereinek, a Tescónak, a Kaisernek, a Metrónak gyártott megrendelésre a novemberi, illetve korábbi átadási árakon. Ez kilogrammonként 390-400 forint a vákuumos és az ömlesztett áruk átlagában, nem számolva a kisebb mennyiségű juhbeles termékkel - tájékoztatott Jankó Ferenc, a cég vezérigazgatója. Az említett fogyasztói áraknál vannak alacsonyabb, de magasabb nagykereskedelmi sertésvirsliárak is a szilveszteri akcióban - nyilatkozta Halla László, a BÉE Élelmiszerkereskedelmi Kft. beszerzője, a Biomarkt Kft. élelmiszer-nagykereskedelmi üzletágvezetője. A szakember a baromfivirslinél 300 forintos nettó nagykereskedelmi árról számolt be, hozzátéve: a vásárlók év közben inkább a baromfivirslit keresték, mert ez sokkal kevésbé drágult, mint a sertéshúsból készült áru. Baromfivirslit a kereskedelmi láncoknál már 299 forintért is lehet vásárolni, az élelmiszeráruikat év közben is viszonylag magasabb áron kínáló üzletek ennél kevésbé akcióznak. A nyomott ár több kereskedő szerint átmenetileg megtöri a sertésvirsli hegemóniáját, és idén szilveszterkor az eladott mennyiség 70 százaléka körül lesz a baromfiból készült termék. A baromfivirsli iránt kedvezőbb ára miatt annak ellenére lehet nagyobb az érdeklődés, hogy a beltartalma - bár egészséges - egyesek szerint nem éri el a sertésvirsliét. Ágazati szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy míg a baromfivirslibe baromfipépet, szóját, sőt darált jeget is raknak, a sertéshúsból készült virsliben - a fogyasztói igények miatt - egyre nagyobb a hús aránya. A virslit is gyártó baromfis cégek közül a szilveszteren mindenesetre nem a magasabb árkategóriás extra virslikkel piacra lépő Merian Orosháza Rt. vagy a Sága Foods Baromfiipari Rt. nyerhet sokat, inkább a középkategóriás termékeiket ezeknél alacsonyabb áron értékesítő Bábolna Rt., Hajdú-Bét Rt. vagy a Hungerit Rt. A Bábolna kecskeméti gyára - a Tesco és Auchan felé érvényesített alacsonyabb átadási árakat nem számolva - kilogrammonként 320-440 forintért adta a virslit. A Meriánnál és a Hungeritnél már befejezték a gyártást. Utóbbinál - amelynek termékei 60 napig eltarthatók - 100 tonnát adtak el szilveszterre a Sparnak, a Kaisernek és a Metrónak kilogrammonként átlagosan 400 forint körüli áron - mondta Tóthné Kecskés Mária belkereskedelmi igazgató. Ez az ár megegyezik a Ringa sertésvirslijének árával, igaz, a vásárlók között mindkét esetben ott a Kaiser és a Metro. László Levente