Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője volt ATV Egyenes Beszéd vendége, aki leszögezte: semmiképp nem kell félni sem a majomhimlőtől, sem a szamárköhögéstől Magyarországon. Kiemelte, a majomhimlő vírusa apró rágcsálókról terjed át az emberekre, és szoros kontaktus szükséges a fertőzéshez, például bőrérintkezés vagy szexuális kapcsolat. 

Elmondta, hogy a járvány mostani hullámának veszélye abban rejlik, hogy egy genetikai mutáns variáns terjed, amely könnyebben terjed emberről emberre. Bár a fertőzés eddig elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságra korlátozódott, a vírus most már a szomszédos országokban is megjelent.

A WHO vészhelyzeti kihirdetésének hátterében anyagi okok állnak.

Szlávik szerint azokban az országokban, ahol egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki, sokkal könnyebb védőoltáshoz jutni. Kongónak 10 millió adag vakcinára lenne szüksége, miközben jelenleg csak 200 ezer adag áll rendelkezésre.

Újabb halálos vírus miatt figyelmeztet a WHO - a virológus elmondja, mit ne tegyünk

Mutálódott a majomhimlő, a WHO veszélyhelyzetet hirdetett. Rusvai Miklós virológust kérdeztük arról, mennyire veszélyes ez ránk. Erről itt olvashat többet >>>

Bár a majomhimlő veszélyes lehet, Szlávik hangsúlyozta,

a betegség súlyos formái általában csak gyermekeknél és immunhiányos betegeknél fordulnak elő.

Hozzátette, a halálozási arány a nyugat-afrikai variáns esetében körülbelül 1 százalék, míg a közép-afrikai típusnál 10 százalék volt, az új variáns halálozási aránya pedig 3 százalék körül mozog.

Az orvos a szamárköhögésről elmondta, ez a betegség is négy-öt éves ciklusokban jelentkezik és leginkább az oltatlan csecsemőket veszélyezteti. Hangsúlyozta, hogy a várandósok és a csecsemőkkel kapcsolatba kerülő személyek számára az oltás kiemelten fontos.

Kijelentette, egyik betegség sem jelent jelenleg komoly fenyegetést Magyarországon.

Még több oltás kell, mert egyre több a szamárköhögéses itthon

Már 226 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés. Itt vannak a részletek >>>