Inváziós jellegű lágyhéjú teknőst kapott lencsevégre egy fotós Tatabányán, a Csónakázó tóban. A fényképész elmondása szerint ez volt a harmadik észlelése az elmúlt években a területen, azt gyanítja, több egyed is él a tóban. Most először sikerült elcsípnie kamerájával.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának Facebook-csoportjában a teknőst kínai lágyhéjúként azonosították. 

A veszélyes ragadozó háta márványos rajzolatú, olajzöld, olajbarna vagy szürkés, egyszínű vagy apró pettyekkel tarkított. Hasa fehér, néha szabályos, szürkés foltokkal. A frissen kikelt példányok hátán fekete pettyek, hasán piros alapon feketés foltok lehetnek. 

Akár 35-40 centiméterre is megnőhet. Mivel invazív faj, a hazánkban őshonos mocsári teknősre is veszélyes lehet.

Európa több országában okoznak már gondot a felelőtlenül szabadon engedett példányai.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégia (EUSDR) 2020-ban megújított Cselekvési Tervében a kínai lágyhéjú teknős a Duna-régió ökoszisztémájára is veszélyt jelentő fajok között szerepel. 

Hazánkban még nem terjedt el, alkalmanként észlelnek egy-egy példányt belőle. 

A mostani példányt lefotózó Petrovics Milán a Díványnak elmondta, hogy nem először vett már észre idegenhonos hüllőt a tó partján, azt gyanítja, több példányt is szabadon engedhettek már a tóban. 

Ugyan a tatabányai Csónakázó tó viszonylag kis területű, de kedvelt pihenőhelye a családoknak, partját nem választja el korlát vagy bármi akadály a járdától, a környékén számtalan játszótér is található.