Július 31-én közölte eredménykimutatását a Tesco, amelyből kiderült többek között, hogy a vállalatnál a belföldi értékesítés nettó árbevétele a brutális infláció ellenére is csökkent. Miközben 2022.03.01-2023.02.28-as időszakban a bevétel valamivel 720 milliárd forint volt, addig a 2023.03.01-2024.02.29-es időszakban ez 718,7 milliárd forintra csökkent. A csökkenés mértéke több mint 1,6 milliárd forint.

A nettó árbevétel ilyennemű csökkenése, főleg ennyire erős inflációs környezetben már előrevetíti, hogy a Tescónak pénzügyileg nem igazán sikerült jól az elmúlt gazdasági éve, de ennek ellenére folyamatosan fektettek az árakba, az áruházak és a juttatások fejlesztésébe – írja a Pénzcentrum

A veszteségük összességében 21,5 milliárd forint volt a 2023.03.01-2024-02.29-es időszakban. 

Ebben a rubrikában egyébként az előző üzleti évükben 19,6 milliárd forintos pozitív szám szerepelt. Ennek azonban a vállalat nagymértékű ingatlanértékesítése (amit aztán visszabéreltek) volt az oka, egyébként már abban az időszakban is veszteségesen működtek.

Ez a veszteséges üzleti év oka 

„Egyértelműen azt láttuk a tavalyi évben – amiről mindig is tudtuk, hogy egyszeri, rendkívüli év lesz –, amikor jóval kisebb lett a magyar emberek elkölthető jövedelme, akkor a nagy, város széli, óriási választékkal rendelkező hipermarketek, mint a Tesco hátrányba kerültek azokhoz a boltokhoz képest, amik fizikailag közelebb vannak a vásárlókhoz” – tájékoztatott a Tesco. 

Megjegyezték, hogy kemény pofon volt a vállalat számára a kiskereskedelmi különadó, aminek a hivatalos eredménykimutatásuk szerint nem kevesebb, mint 25 milliárd forint volt a mértéke. A vállalat szerint a nagyméretű veszteség másik, ám igen markáns oka, hogy nekik a forgalmuk jelentős része non-food, azaz nem élelmiszer. A tavalyi extrém inflációs környezetben viszont a magyar vásárlók nagyon visszafogták a költéseiket, és mivel az élelmiszerek ára az egekbe lőtt ki, gyakorlatilag a vagyonuk nagy részét erre költötték, és ami maradt, inkább félre rakták. 

Egy másik fontos tényező volt a vállalat életében az is, hogy az elmúlt gazdasági évüket extrém magas energiaárak szegélyezték, és mivel az ingatlanportfoliójuk nagy méretű, ezért a versenytársakhoz képest rajtuk ez nagyobb ütött, lévén a nagyobb épületek több energiát fogyasztanak. És ezeken felül nem lehet figyelmen kívül hagyni az árstop, és az azt követő kötelező akciókhoz kapcsolódó veszteségeket, amik szintén jelentős mértékűek voltak.