Több mint 7 és fél tonna hulladéktól tisztították meg az észak-alföldi tavat az idei Pet Kupa résztvevői. Vasárnap délután óriási zsákokkal teli kajakokkal és tutajokkal indultak el a petkalóz csapatok – írja a Euronews. 

Doró Viktória, a V. Tisza-tavi Pet Kupa szervezője szerint idén sokkal több szemét gyűlt össze a vízben a korábbi évekhez képest. Ennek hátterében az a 7 árhullám áll, amelyek végigvonultak a Tiszán

A szervezők nagy örömére azonban a jelentkező csapatok száma is jelentősen megugrott, hiszen a tavalyi 12 különítményhez képest idén már 19-en szálltak vízre.

A vasárnap begyűjtött több mint 3 tonnányi szemetet a PET Kupa uszálya szállította partra. A csapatok munkáját önkéntesek segítették, akik kézről kézre pakolták a rakományt. A szemét sorsa ezután a színek szerinti szelektálás lesz. 

Elsődlegesen próbálják kiválogatni az újrahasznosítható anyagokat.

Természetesen előfordulnak nem túl hétköznapi találatok is a vízben kezdve a hűtőktől, a villanyizzókon át akár a gyerekmotorig is. 

A szemétgyűjtő kalózok a begyűjtött hulladékot úgynevezett PETákokra válthatják, és aki a legtöbbet szerzi, az nyeri a 3 napos versenyt. Az idei kupát a Magyar Bank Holding csapata vihette haza. Ők már tapasztalt versenyzők, hiszen majdnem az összes korábbi futamon részt vettek már.

Itt azonban a kalózok még nem állnak meg. Augusztus 24-én a Bodrogon folytatódik a „kincskeresés”.

Mától új időszámítás kezdődik a boltokban

Véget ért a visszaszámlálás: nagy lépést tesz a körforgásos gazdaság felé Magyarország azzal, hogy az italgyártók július 1-jétől csak az ekkortól élesedő visszaváltási rendszernek megfelelő fém, műanyag és üveg csomagolásban hozhatják forgalomba termékeiket. Kereskedelmi oldalról a visszaváltó automaták is készen állnak. Bővebben itt olvashat erről.