Az ügy lényege és a megalapozott gyanú szerint egy Pest vármegyei polgármester az önkormányzattal vállalkozási szerződést kötő gazdasági társaság vezetőjével korrupciós kapcsolatot alakított ki. Ennek keretében a polgármester hivatali helyzetéből adódó lehetőségét kihasználva rendszeres haszonszerzésre törekedve jogtalan előnyt kért a működésével kapcsolatban a cégvezetőtől, aki a vesztegetési pénzt azért adta, hogy az önkormányzat a cégével vállalkozási szerződéseket kössön – írja a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

A közölt megalapozott gyanú lényege szerint a polgármester a vállalkozási szerződések megkötéséért a gazdasági társaság ügyvezetőjétől 2020 és 2022 között a saját részére és az általa képviselt helyi sportkör számára milliós nagyságrendű pénzt kért. A cégvezető a tervezett közcélú beruházások kivitelezési munkáiban való részvétel reményében, a polgármester hivatali működésének befolyásolása érdekében ígéretet tett a sportkör támogatására.

Az érintett cég megközelítőleg 250 millió forint értékű vállalkozási szerződéseket kötött az önkormányzattal, amiért cserébe a cégvezető 14-15 alkalommal nagyságrendileg 9 millió forintot adott a polgármesternek, továbbá nagyjából 5 millió forintot juttatott a település vezetőjének elnöksége alatt álló helyi sportkörnek a labdarúgás támogatására.

A nyomozó ügyészség 2024. augusztus 7-én kutatást és lefoglalást végzett a település önkormányzatának polgármesteri hivatalában, illetve az elkövető lakóhelyén. A korrupciós bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított polgármester nem tett vallomást.

A gyanúsított szabadlábon védekezik.