Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva leszögezte:

nem kell aggódni, a háziorvosoknak nem kell a rendelési idejükben hátrahagyniuk a várakozó betegeket.

Az országos kollegiális vezető háziorvos kiemelte:

Budapest ügyeleti ellátásának legnagyobb újdonsága az egységes hívószám lesz. Vidéken már hónapok óta elérhető, és október elsejétől a fővárosban is a 1830-as diszpécserszámon érik el a páciensek az ügyeleti szolgálatot.

A telefonszám tárcsázása után a diszpécserek döntenek arról, hogy a betegnek milyen fokú segítségre van szüksége, előfordulhat, hogy a helyzet súlyosságának megfelelően nem is ügyeleti, hanem mentőellátásban részesül a páciens – ismételte meg.

  • A 15 ügyeleti ponton hétköznaponként délután négy órától másnap reggel nyolc óráig lesz elérhető a szolgáltatás,
  • ugyanakkor Budapesten a vidékitől eltérő módon két olyan pont is lesz, amely reggel nyolctól délután négyig működik, három pedig a gyermekek ellátását szolgálja.

Békássy Szabolcs arra is kitért, hogy a háziorvosok rendelési ideje nem függ össze az ügyeleti idővel. Hangsúlyozta:

a háziorvosok rendelési idejét továbbra is az önkormányzattal megkötött szerződések szabályozzák, vagyis ha egy háziorvos eddig tudott délután szolgáltatást biztosítani a betegei számára, eztán is megteheti.

Az országos kollegiális vezető háziorvos úgy véli, sok munkaképes korú lakosnak kényelmesebben hozzáférhető a délutáni rendelési idő, úgyhogy ezt a kérdést az új rendszer októberi indulása nem befolyásolja.

Új orvosi ügyeleti rendszer.
Új orvosi ügyeleti rendszer
Kép: Economx

A nyugdíjaskort betöltött orvosokkal kapcsolatos kérdésre Békássy Szabolcs azt felelte,

  • a főszabály szerint a praxisjoggal rendelkező háziorvosoknak kötelességük részt venni az ügyeleti ellátásban, ugyanakkor az Országos Mentőszolgálat  (OMSZ) bizonyos esetekben adhat ez alól felmentést;
  • bíznak benne, hogy az egyetemi klinikák, illetve az országos kórházi centrumok közelsége lehetőséget teremt majd arra, hogy a fiatal, kórházban dolgozó orvosok is vállaljanak majd ügyeletet, tehermentesítve ezzel a háziorvosokat, mivel nem kizárólag ők vehetnek részt a szolgálatban.

A sürgős, életveszéllyel járó állapot kezelése továbbra is az OMSZ hatásköre, a háziorvosoknak sem Budapesten, sem vidéken nem feladatuk, hogy a zsúfolt várókat hátrahagyva ezekkel foglalkozzanak

– húzta alá Békássy Szabolcs.