Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Zuglóban praktizáló háziorvos az új rendszerről azt mondta:

Budapesten reggel nyolctól este nyolcig működnek a rendelések, azok között vannak „lefedetlen” időszakok, azaz nem elérhető a háziorvos. Eddig ezeket a szüneteket az alapellátás mellett Budapesten állandóan működő 24 órás ügyeleti szolgálatok látták el, amelyek a váltással megszűnnek.

Az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős: aki megtartja az eddigi esti rendeléseit is, azokon a napon 12 órán át felel a területén élők ellátásáért.

Keczéry Attila szerint

elfogadhatatlan, hogy minden kéthetes időszak 10 munkanapjából ötször 12 órát, egy alkalommal, amikor ügyeletet is ellátnak 14 órát dolgozzanak egyhuzamban a fővárosi háziorvosok az előírt nyolc óra helyett. 

Mint mondta, az egészségügyi kormányzat elvetette a kamara által javasolt megoldást, pedig

a MOK javaslata megoldotta volna az „ellátás nélküli üres órák” problémáját

– monda Keczéry Attila a Népszavának. 

A lap emlékeztet, hogy Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója valamint Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az új fővárosi ügyeletről azt mondták, hogy az szervezettebb, magasabb színvonalú, a korábbiaknál jóval biztonságosabb lesz. Nem kell félni az új rendszertől - húzták alá.

Október 1-től is, ha kisebb baj van, az 1830-as telefonszámot, ha nagyobb akkor pedig a 112-es segélyhívót kell tárcsázni.

A telefonvonal másik végén képzett szakember kérdezi ki és osztályozza a hívó panaszait: ha szükséges, ügyeleti pontra irányítja a pácienst, ha kell egy mobil ügyeletest küldenek hozzá, a súlyosabb esetekben riasztják a mentőt.

  • 15 helyszínen 28 felnőtt-, továbbá 3 gyermekellátó helyen várják a pácienseket.
  • Emellett 14 mobil ügyeleti egységgel biztosítják, hogy szükség esetén a segítségre szoruló az otthonában kaphasson ellátást.
  • Ezen felül két 24 órás, éjjel-nappali ügyeleti pont is lesz, az egyik a kilencedik, a másik a második kerületben.
  • Az alapellátási ügyeletek kórházak közelében, illetve azok sürgősségi fogadóhelyei mellett lesznek.
  • A rendelkezésre álló információik szerint a 18 fővárosi ügyeleti pontból 4 felnőtt, és 2 gyermekellátási pontot telepítenek kórház, illetve sürgősségi fogadóhelyek mellé.