Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke szerint Magyarország közelmúltbeli döntése, amely enyhíti az orosz turisták vízumkorlátozását, nyitott kaput jelent a kémek számára. A német politikus sürgette az uniós vezetőket, hogy hozzanak intézkedéseket a magyar lépéssel szemben.

Weber szerint az európai vízumok könnyített kiadása lehetővé tenné, hogy az át nem vizsgált oroszok szabadon utazhassanak az EU nagy részén, ami komoly nemzetbiztonsági aggályokat vet fel.

Az EPP politikusa sürgős intézkedéseket szorgalmazott a Charles Michelnek  írt levelében . Arra kérte az Európai Tanács elnökét, hogy a következő, októberi csúcstalálkozón vesse fel a kérdést – írja az Euronews.

Az új vízumrendszer és schengen 

Az EP-képviselő úgy látja:

az új szabályozás megkönnyítheti az orosz kémek schengeni övezeten való átutazást, megkerülve ezzel az uniós jog szerinti korlátozásokat.

A Néppárt elnöke felszólította az az EU-t, hogy hozzon szigorú intézkedéseket a schengeni térség integritásának védelme, a biztonsági kockázatok csökkentése és a jövőbeni hasonló kezdeményezések megelőzése érdekében.

Magyarország ebben a hónapban tette közzé az új, gyorsított vízumrendszer részleteit, amely lehetővé teszi nyolc ország - köztük Oroszország és Belarusz - állampolgárainak, hogy biztonsági ellenőrzés és egyéb korlátozások nélkül lépjenek be Magyarországra, azaz a schengeni övezet területére. 

Budapest közölte, hogy az érintettek közül sokan az orosz technológiával épülő paksi atomerőművön dolgoznak.

Ledőltek a szankciók falai Paks előtt

A paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól, így felgyorsítható a beruházás – jelentette be Luxembourgban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.