Bár Magyarország már júniusban átvette az unió soros elnökségét, Orbán Viktor miniszterelnök időpont-egyeztetési problémák miatt még nem tudta bemutatni az elnökségi programot az Európai Parlamentben (EP). Ezt szerdán pótolták volna Strasbourgban, a kormányfő azonban az árvízi védekezésre hivatkozva minden nemzetközi programját lemondta.

Az EP így sem marad magyar téma nélkül:

szerdán arról is vitáznak a képviselők az Európai Bizottság belügyi biztosával, hogy a magyar kormány kiterjesztette a külföldiek munkavállalását könnyítő Nemzeti Kártyát többek között a belaruszokra és oroszokra is

- írta a Telex.

Az EP-ben minden hónapra jut egy négynapos plenáris ülés. A mostaninak csütörtökön lesz vége, így szeptemberben már nem lesz alkalom a magyar elnökségi beszámoló pótlására.

Októberben kétszer is összeül a képviselő-testület (szokás szerint augusztusban nincs ülés, ezért dupláznak): egyszer az október 7-i, egyszer a 21-i héten, így elvben akár már akkor az uniós képviselők elé állhatna Orbán Viktor.

Ám egyelőre nem tudni, mikor pótolhatják be a vitát, például belefér-e az októberi két plenáris ülés egyikébe. Erről a frakciók vezetőiből álló Elnökök Értekezlete dönt.

A soros elnökségről szóló vita hagyományos forgatókönyve szerint elsőként az adott tagország miniszterelnöke ismerteti a fél évre készített programot, amire képviselők reagálhatnak, fejenként legfeljebb egyszer. A felszólalások után a kormányfő válaszolhat összefoglalóan a megjegyzésekre, kérdésekre, bírálatokra. Ez a vita lenne az első alkalom, hogy Orbán Viktor és a Tisza Párt színeiben uniós képviselő Magyar Péter szópárbajt vívjon.