A Velencei-tó vízállása 120 centiméter alá esett, és egyelőre nem látni, mikor érhet véget a súlyos aszály – így lehet összefoglalni a második legnépszerűbb magyar tó helyzetét. Ha nem változik a helyzet, visszatérhetnek a zord időszakok.

„Izgalmas heteken vagyunk túl. A gyakori légnyomásváltozások és a magas hőmérséklet, hőhullám miatt a halak kapókedve is romlott, és bizony akadtak olyan napok, amikor közel jártunk ahhoz, hogy nagy baj alakuljon ki” – értékelt a FEOL-nak kedden Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője. 

Körülbelül az elmúlt hét eleje óta lett nyugalmasabb az idő, valamelyest normalizálódott a víz és a levegő hőmérséklete, ezzel párhuzamosan pedig a horgászfogások újra gyakoribbá váltak. Az elmúlt hétvégén több dévérkeszeget, karikakeszeget és pontyot fogtak a Velencei-tóhoz érkezett horgásztársak, utóbbiak közül az egy-két kilós példányok bizonyultak a legaktívabbnak. A szövetség azonban kivár a telepítésekkel, hiszen annak is meglehet a kockázata ilyen esetben.

Júliusban egyáltalán nem volt csapadék és egyelőre nem várható változás augusztusban sem, ezért folyamatosan csökkent a Velencei-tó vízállása, bár a szint még elfogadható

– folytatta a szakember. – Azonban nagyon nagy szükség lenne arra, hogy megérkezzen az eső és ne folytatódjon az apadás. Ugyanígy fontos volna az is, hogy az őszi-téli időszakban visszatöltődjék a tó a megfelelő vízszintre.