Jelentősen megnőtt a járatkésések száma júniusban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A járatok pontossága a tavalyi év egészét tekintve ugyanakkor átlag feletti volt az európai repülőterekéhez képest, még annak is dacára, hogy 2024 első öt hónapjában 16 százalékkal több járatot kezeltek a repülőtéren tavalyhoz képest.

A 24.hu-t a Budapest Airport arról tájékoztattak, hogy több tényező is szerepet játszott a júniusi késésekben: egyrészt a zivataros időjárás, másfelől pedig az, hogy eleve későn is érkeztek meg a gépek a budapesti repülőtérre.

Hozzátették, az is hozzájárult a késések megnövekedett számához, hogy drámaian zsúfolttá vált az európai légtér, mivel a háború miatt az ukrán és az orosz légtér felett a gépek többsége nem repülhet át, emiatt kénytelen kitérő útvonalon, a magyar légteret használva közlekedni. Erre rakódott rá a zivataros időjárás.

Ráadásul a szokásos nyári csúcsszezonra még rátett egy lapáttal a labdarúgó Európa-bajnokság és a héten kezdődő párizsi olimpia is – írták a lapnak.

A  közeljövőt illetően sincs túl bíztató válaszuk. Mint mondták, minden légitársaság minden járatát érinthetik a késések, ez pedig akár a nyári utazási szezon végéig, vagyis szeptember 30-ig így maradhat.

A fapadosok a forgalomirányítókat keveslik

A 24.hu megkeresésére Radó András, a Wizz Air kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője azt nyilatkozta, Európa-szerte rossz állapotban a légiforgalmi irányítás, köztük a HungaroControl-nál is.

Sok légiirányító ugyanis nyugdíjba vonult a koronavírus-járvány alatt vagy külföldre költözött, miközben nő a kereslet a légiközlekedés iránt: a diszkont légitársaságnak például 60 százalékkal nagyobb a kapacitása 2019-hez képest.

Ugyan a HungaroControl elmondása szerint 2019-hez képest hat fővel, 179-ről 185 főre nőtt a légiforgalmi irányítók száma, a Wizz Air szerint így is 25 százalékkal van kevesebb légiirányító a szükségesnél, azóta ugyanis a járatok száma is megnőtt, ezt pedig nem követi a légiirányítói létszám.

Nagy Márton: Semmi hasznunk nincs abból, hogy ennyi repülő halad át a magyar légtéren

A fogyasztóvédelmi eljárások befejeztét sürgeti a kormány, továbbá mérlegelik a légtérhasználati díj növelését annak érdekében, hogy ne legyen ekkora terhelés a magyar légtéren – mondta el Nagy Márton az Economx kérdésére egy szerdai sajtótájékoztatón. A nemzetgazdasági miniszter leszögezte, a díjemelés nem érintené a hazánkba utasokat szállító járatokat.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→