Továbbra sem tervezik bevezetni Magyarországra a Rolls-Royce-t - árulta el kérdésre válaszolva Paul de Courtois, a BMW Magyarország új ügyvezetője. A Münchenből érkezett szakember május elseje óta felel a márka magyarországi kirendeltségéért, ami meglehetősen éles váltás számára. de Courtois ugyanis korábban négy éven keresztül volt az észak-afrikai, illetve a karibi térség piacainak felelőse.

Dacára annak, hogy az utóbbi két-három év mind globálisan, mind lokálisan egyaránt nehéz volt, 2010-ben eladási rekordot könyvelhetett el a BMW. A 2010-ben értékesített 1,42 millió autónak köszönhetően sikerült a csoportnak 3,2 milliárd eurós adózás utáni profitot elérnie. Ez a klasszikus piacok stabil teljesítése mellett a nyitásoknak is köszönhető, az ázsiai országok egyre növekvő felvételi igénye pedig további növekedés motorjai lehetnek. A tavalyi év itthon ugyanakkor messze nem volt ennyire látványos siker, habár nem is teljesített kimondottan rosszul a BMW. Az idei első negyedév már annál inkább meglepetés: januártól március végéig ugyanis 54 százalékkal több BMW-t és MINI-t adtak el, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Bár az illetékesek egyelőre visszafogottan nyilatkoznak, nagyon úgy tűnik, hogy az idei év komoly hazai sikereket hoz a cégnek, illetve a márkáknak.

Paul de Courtois, a BMW Magyarország ügyvezetője


Már csak azért is, mivel idén is számos fontos modell bevezetésére kerül sor. Az elmúlt hetekben debütált itthon az új 6-os luxuskabrió, amit még az idén követ a kupé változat is. Ezen felül 2011-ben érkezik még a méltán legendás M5, valamint a MINI kupékarosszériás változata is, a legfontosabb pedig az új 1-es sorozat debütálása lesz. Az új modelleket ráadásul ugyanannyi helyen lehet megvenni, mint három évvel ezelőtt, vagyis a válság hatására nem kellett bezárniuk kereskedéseket, mi több: júniusban újabb BMW szalon nyílik Szombathelyen.

Kevés szó esik arról, hogy a BMW-kben mennyi magyar cég munkája megtalálható, még ha csak részletekben is. A bajorok jelenleg több mint kétszáz beszállítóval állnak kapcsolatban Magyarországon, akik összesen évi mintegy egymilliárd euró értékben értékesítenek a vállalatnak és nagyjából 10 ezer embernek adnak munkát.