borászat

09.
17.
15:55
Elcukrosíthatja a klímaváltozás a száraz borokat

Elcukrosíthatja a klímaváltozás a száraz borokat

Az egyre gyakoribb hőhullámok miatt nemcsak a szőlők ideális érési ideje válik mind kiszámíthatatlanabbá, de akár a klímaváltozás okozta tűzvészek füstje mérgezheti a nedűk ízvilágát. Az időjárás kaotikussá válása átformálja a borokat; van, aki már azt állítja, hogy egyre kevésbé tudnak majd átmenni a kóstolási vizsgálatokon.

Szerző(k): Sasvári Marcell
09.
08.
15:17
Fiáth Attila: a magyar borászok közül is csak azt lehet megmenteni, aki ezt akarja

Fiáth Attila: a magyar borászok közül is csak azt lehet megmenteni, aki ezt akarja

Azt, hogy mi a magyar bor problémája - aktuálisan is, tradícionálisan is - sokan, sokféle módon megfogalmazták már. Gyakran ezek az ülésponttal is összefüggésben vannak, de van, hogy azzal is, hogy az illető melyik borvidéket, bort, birtokméretet vagy éppen értékesítési szegmenst tekinti e témában a legfontosabbnak. A Napi.hu friss, videós podcastja ezek közül most egy tüske kibeszélésére vállakozott, amit nevezhetünk tágabb értelemben vett bormarketingnek is, bor biznisznek is, ám a lényeg egy rugó feszítéséről szól. Arról, hogy hogyan kellene ma jól eladni a magyar bort. Apropó is van, mivel az újonnan gründolt Tokaj Hegyalja Egyetem egy éppen ezt a témát felvállaló képzést indít. A podcastunk vendége Fiáth Attila, a Tokaj Wine Business Institute igazgatója.

Szerző(k): Szabó M. István
09.
05.
06:20
Büszkék lehetnek magukra a szlovákiai magyar borászok

Büszkék lehetnek magukra a szlovákiai magyar borászok

Évtizedeken át tartó munkával jutott el oda egy Szlovákiában élő magyar család, hogy borászatának termékei bárhol a világon piacképesek. Olyan borokat kínálnak, amelyeket az ínyencek keresnek.

Szerző(k): Komócsin Sándor
09.
04.
14:23
Borászatban és az élre tör Románia

Borászatban és az élre tör Románia

Románia jól hasít a bortermelésben, azonban ez egyelőre nem látszik meg az ott termelt borok exportjában, amit a borászok azzal magyaráznak, hogy a kormány nem ad elég hátszelet az ágazatnak.

Szerző(k): Komócsin Sándor
09.
01.
17:44
Megtámogatja a kormány a borágazatot

Megtámogatja a kormány a borágazatot

A szőlőtermelők és a borászatok munkáját segítő új intézkedéscsomag született, amely az értékesítés és a támogatások területén nyújt segítséget az ágazat szereplőinek - mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István agrárminiszter csütörtökön Etyeken a IV. Pezsgőkonferencián. Megnövelik az uniós forrásból finanszírozott géptámogatásokat is.

Szerző(k): Domokos Erika
08.
14.
10:24
Közkeletű tévhitet cáfol a minisztérium

Közkeletű tévhitet cáfol a minisztérium

A mustgáz veszélyeire figyelmeztet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A korszerű érzékelők semmiképpen nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával, a gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elkérő szén-dioxid tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.

Szerző(k): Szász Péter
08.
05.
08:08
A rezsiválság miatt bezár az egyik legnépszerűbb magyar borétterem (frissítve)

A rezsiválság miatt bezár az egyik legnépszerűbb magyar borétterem (frissítve)

Utoljára augusztus 28-án nyit ki a jelenlegi üzemeltetésben a Paulus Bormúzeum Étterem Móron. A magas energiaköltségek miatt már nem bírtak talpon maradni.

Szerző(k): Szabó Dániel
07.
11.
20:28
Orbán Viktortól kapott kormányzati pozíciót az ismert borász

Orbán Viktortól kapott kormányzati pozíciót az ismert borász

Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztossá nevezte ki Orbán Viktor Rókusfalvy Pál borászt, korábbi műsorvezetőt, kommunikációs szakembert - derül ki a Magyar Közlönyből.

Szerző(k): Szász Péter
07.
10.
18:57
Bockék szerint kérdés, hogy az új tendenciákhoz érdemes-e mindig alkalmazkodni

Bockék szerint kérdés, hogy az új tendenciákhoz érdemes-e mindig alkalmazkodni

Ahogyan az autógyártásnak vagy éppen az öltözködésnek, úgy a borkészítésnek is megvannak a maga trendjei. A borászatok próbálnak igazodni az alakuló fogyasztási szokásokhoz, nagy kérdés azonban, hogy mi a teendő, ha az eltérő arcát mutatja külföldön és idehaza. Az sem biztos, hogy mindenki számára érdemes az új irányokat követni. Megkérdeztünk a témában két bennfentest.

Szerző(k): Kónya Ádám
06.
22.
14:36
Heimann Zoltán: olyan akciót nem szeretnék, hogy hat palackot áruljunk tízezer forintért

Heimann Zoltán: olyan akciót nem szeretnék, hogy hat palackot áruljunk tízezer forintért

Ma borozni fogunk, de kezdjük annak a sok valóságtartalommal is bíró közhelynek a kibontásával, hogy “a magyar bor leginkább idehaza világhírű”. Az utóbbi másfél-két évben a magyar borpiacon olyan sok minden történt, hogy muszáj erről különböző perspektívákból beszélni, a helyzetet megpróbálni jól értelmezni. Azt nem ígérhetem, hogy ma, itt az asztalnál megoldjuk a magyar bor problémáit, de egy kis betekintést reményeim szerint adhatunk arról, hogy miként néz nézett ki az elmúlt időszak egy borászat szemszögéből. A mai vendégem szekszárdi, mondhatni: családilag beleszületett ebbe a szakmába, de azért azt is egyre többen meglátják, hogy az utóbbi időszakban a bormarketinges és borkereskedői vénáját is alaposan kitágította. Ő Heimann Zoltán.

Szerző(k): Szabó M. István