ecb

02.
13.
10:06

Noyer szerint alig lehet a devizapiacot érteni

Az euró extrém módon alulértékelt a dollárhoz képest, de anélkül erősödhet, hogy az ártana az eurózóna gazdaságának - nyilatkozta Christian Noyer, az Európai Központi Bank (ECB) elnökhelyettese, aki négyéves megbízatásának májusi lejártával távozik posztjáról. Noyer szerint egyre nehezebb megérteni a devizapiacot, és méginkább nehéz a jövőbeli árfolyammozgás irányát előre jelezni.

Szerző(k): Bana Péter
01.
24.
11:32

Nem tart az infláció felfutásától az ECB

Fokozatos lesz idén a fellendülés az eurózónában, az infláció pedig 2 százalék alatt tartható - áll az Európai Központi Bank (ECB) havi jelentésében, amelyben a közös monetáris politikáért felelős intézmény lehűtötte a piac kamatcsökentési várakozásait.

Szerző(k): Kolozsi Pál
01.
02.
09:26

Nem nyúl a kamathoz az ECB?

Az Európai központi Bank (ECB) az elemzők 90 százalékának véleménye szerint a kormányzótanács holnapi ülésén 3,25 százalékon hagyja az irányadó kéthetes repokamat-minimumot, minthogy az euró készpénzként való bevezetésére irányul a bank figyelme, és az eddig zökkenőmentes folyamatot megzavarhatná egy váratlan döntés.

Szerző(k): Bana Péter
12.
12.
12:09

Duisenberg az európai bika

Wim Duisenberg, az európai Központi Bank (ECB) elnöke Brüsszelben átvette a "European Bull" kitüntetést, amelyet az európai adófizetők szövetsége adományozott neki. A bankelnök nagy tekintélyére különösen rávilágító eseményen Wim kihasználta az alkalmat, hogy elmondja: a politikai nyomás alááshatja az általa irányított bank szavahihetőségét.

Szerző(k): Bana Péter
12.
12.
09:49

Welteke szerint az ECB megtéveszti a piacokat

Csaknem megoldhatatlan feladat elé állítja az Európai Központi Bankot (EKB), hogy túl sokan beszélnek az eurózónában a monetáris politikáról, ami gyakran megvezeti a piacokat - jelentette ki Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke, az ECB kormányzótanácsának tagja. Welteke szerint az ECB strukturális és kulturális nehézségekkel kénytelen megküzdeni, mert mind a 12 államban el kell magyarázni a központi bank döntéseit.

Szerző(k): Bana Péter
12.
05.
09:19

Kamatot vágna a DIW

Németország hat vezető kutatóintézetének egyike, a berlini DIW az eurózóna lassuló növekedése miatt az irányadó kamatok gyors és agresszív mérséklésére szólította fel az Európai Központi Bankot (ECB). A kutatók szerint a növekedés ösztönzése érdekében 2,5 százalékra kellene csökkenteni a jelenleg 3,25 százalékon álló irányadó kamatokat.

Szerző(k): Kolozsi Pál
11.
12.
11:56

Erősíteni kívánja ellenőrző szerepét az ECB

Az Európai Központi Bank (ECB) nagyobb szerepet kíván játszani az eurózóna bankajainak felügyeletében, annak érdekében, hogy javítani tudja válságkezelő tevékenységét - értesült a Wall Street Journal Europe. Az ECB azt akarja elérni, hogy illetékes bizottsága váljon a legfőbb felügyeleti szervvé, amely a legalább 25 nemzeti testület fölött állna.

Szerző(k): Bana Péter
11.
06.
10:36

Biztosra veszik a kereskedők az ECB kamatvágását

A pénzpiaci kereskedők szinte egyöntetű véleménye szerint az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának csütörtöki ülésén 25 bázisponttal mérsékli az eurózóna jelenleg 3,75 százalékos irányadó repokamat-minimumát. A Reuters által megkérdezett 22 üzletkötő közül 21 ezen a véleményen van.

Szerző(k): Bana Péter
11.
05.
09:33

Az ECB nem veszi figyelembe a német érdekeket?

A tekintélyes müncheni Ifo gazdaságkutató szerint az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikája alakításakor figyelmen kívül hagyja Németország érdekeit. Emiatt recesszió fenyeget az eurózóna legnagyobb gazdaságában.

Szerző(k): Bana Péter
11.
05.
08:05

Jön a monetáris henger

Az év eleje óta a hitelköltségek enyhítésétől a részvényárfolyamok felfelé való száguldását mindeddig hiába váró - de örök optimista - befektetők ezen a héten azt remélik, hogy a recesszió elleni szélmalomharc jegyében a Fed, az ECB és a brit jegybank egyaránt kamatcsökkentést hajt végre. Az elemzők oroszlánrésze szintén hármas kamatvágásra számít.

Szerző(k): Bana Péter