ecb

10.
31.
11:39

Elérte a lépfene az ECB-t?

Gyanús levelet kapott az Európai Központi Bank (ECB), amelynek vizsgálatát már megkezdték - jelentették be Frankfurtban. A levél feltehetően nem kamatcsökkentési felszólítást tartalmaz, bár ezt még nem cáfolták, igaz, nem is erősítették meg.

Szerző(k): Bana Péter
10.
29.
10:59

BuBa: Ne zavarják a politikusok az ECB-t!

Jürgen Stark, a Bundesbank alelnöke szerint nincs ok recesszióról beszélni sem a világazdaságot, sem az eurózónát illetően. A legnagyobb zónabeli gazdaság, Németország GDP-je azonban valószínűleg stagnál - tette hozzá. Az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájára vonatkozóan felhívta a politikusok figyelmét, hogy ne zavarják a bank munkáját. A kamatcsökkentést követelő politikusok ne adjanak tanácsokat, inkább igyekezzenek betartani a stabilitási és növekedési paktumot - mondta. Az ECB a múlt héten sem csökkentette a jelenleg 3,75 százalékos irányadó repokamatot, noha előzőleg az EU csúcstalálkozójának résztvevői meglehetősen egyértelműen erre szólították fel a bankot.

Szerző(k): Bana Péter
06.
07.
09:26

Az ECB ma várhatóan nem csökkenti a kamatokat

Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsa a ma esedékes ülésen a Bloomberg elemzőinek többsége szerint a kedvezőtlen makrogazdasági adatok ellenére nem csökkenti az irányadó kamatokat. A megkérdezett 21 elemző közül csak egy számít kamatvágásra. Az elemzők többsége szerint az ECB, amelynek megköti a kezét, hogy a gazdasági növekedés lefékeződése mellett erősödik az infláció, ebben a negyedévben már nem enyhíti monetáris politikáját.

Szerző(k): Gáti Tibor
12.
28.
10:44

Duisenberg bízik az euró további erősödésében

Wim Duisenberg, az ECB elnöke a Boersen Zeitungnak adott interjújában kijelentette, hogy az eurózóna árstabilitását egyelőre komolyabb veszély nem fenyegeti, de nyilatkozatával nem akar a kamatláb változásával kapcsolatos spekulációkba bocsájtkozni.

Szerző(k): Róza Róbert
11.
21.
10:46

Az esetleges kamatemelés ellen szól az Ifo-index alakulása

A német Ifo gazdaságkutatóintézet üzleti bizalmi indexe már ötödik hónapja csökken, most októberben elérte éves minimumát, 97,2 pontot - megerősítve ezzel, hogy a német gazdaság növekedése lassul. A Reuters által megkérdezett elemzők azt várták, hogy a legfontosabb német konjunktúramutatók közé sorolt index szeptemberi 98 pontos értéke októberben is változatlan marad. A német pénzügyminisztérium szerint ugyanakkor nincs veszélyben a növekedés, bár a GDP-bővülés üteme lassulhat.

Szerző(k): Szabó Márta, Tábori István
11.
02.
23:59

Az ECB változatlanul hagyta a kamatokat

Az Európai Központi Bank (ECB) a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatokon, így az alapkamat továbbra is 4,75 százalék.

Szerző(k): Ádám Viktor
11.
02.
23:59

Duisenberg: fenntartható az euróövezet erőteljes növekedése 2000.11.02 15:09

Az Európai Központi Bank (ECB) ülését követő sajtótájékoztatón Wim Duisenberg kijelentette, hogy az eurózóna ipari termelésének bővülési üteme lassul, ám az euróövezet erőteljes gazdasági növekedése fenntartható. Az ECB elnöke szerint az eurózóna inflációja – az alulértékelt euró és az olajárak miatt – a vártnál hosszabb ideig maradhat az ECB által meghatározott 2 százalékos plafon felett. Az euró mostani, dollárral szembeni erősödését korai lenne fordulópontként értékelni – vélekedett Duisenberg. Ez utóbbi kijelentés nyomán az euró korábbi, 0,8633 dolláros árfolyama 0,8621-re csökkent.

Szerző(k): Ádám Viktor